Eén Belg op drie betaalt belasting te laat

Eén Belg op drie betaalt belasting te laat

Foto: Photonews

Meer dan 180.000 Belgen verzuimden in het afgelopen jaar om hun belastingen op tijd te betalen. Alleen al in de voorbije drie maanden werd een half miljard euro niet of te laat betaald.

De voorbije drie maanden moesten bijna 650.000 Belgen gemiddeld nog 2.700 euro bij­betalen voor hun personen­belasting. 28 procent, of bijna een op de drie, verzuimde om dat op tijd te doen. In totaal werd in de afgelopen drie maanden een half miljard euro niet of te laat betaald. Een daling van het aantal wanbetalers met 1 procent, levert dus al 5 miljoen euro op.

Uit cijfers van de FOD ­Financiën blijkt dat in heel 2014 voor 895 miljoen euro aan personenbelasting, ven­noot­schaps­belasting en btw niet betaald werd. Tellen we daar de belastingschulden bij die al vroeger opgebouwd werden, dan moeten Belgen de fiscus nog 18,7 miljard euro. Ruim de helft daarvan is vermoedelijk nooit meer inbaar.

Nieuw wapen voor fiscus

De fiscus maakt daarom steeds vaker gebruik van statistische technieken. ‘In de cijfers zagen we dat de kans dat iemand betaalt na 20 maanden sterk daalt’, zegt Luc De Dobbeleer van de FOD Financiën. ‘Daarom richten we ons nu vooral op de nieuwe schuldvorderingen.’

Vanaf het najaar voegt de fiscus een nieuw wapen toe aan zijn arsenaal: de nudge, een maatregel die met de zachte hand gedrag kan sturen. Een team van ­gedragseconomen zal de aanmaningsbrieven van de fiscus onder handen nemen. Brits onderzoek toonde al aan dat een zinnetje als ‘negen op de tien betalen hun belastingen wel op tijd’ enkele procenten wanbetalers extra doet betalen.

Corrigeer