Oekraïense vrouw kan slachtoffer MH17 dat door dak viel niet vergeten

Oekraïense vrouw kan slachtoffer MH17 dat door dak viel niet vergeten

Foto: Reuters

Een van de 298 slachtoffers van de rampvlucht MH17 kwam vorig jaar in de keuken van Inna Tipoenova terecht in het Oost-Oekraïense Rozsipne. Exact een jaar na de crash weet de Oekraïense vrouw nog steeds niet wie het slachtoffer was. De zaak laat haar niet los.

Rozsipne, het dorp waar Inna Tipoenova woont, is de plek waar de cockpit van de Boeing 777 van Malaysia Airlines is terechtgekomen. Veel mensen in het dorp hebben nog sterke herinneringen aan de ramp. Ook Tipoenova kan de dag helder voor de geest halen. 

Ze was niet thuis op 17 juli 2014, maar zat te praten met enkele vrouwen in het dorp. Plots hoorden ze een enorm lawaai, het leek op beschietingen. Op dat moment zag een van de vrouwen het vliegtuig, dat in stukken brak. 

Tipoenova rende meteen naar huis. 'Moeder, er ligt iemand in de zomerkeuken', zei haar zoon. Het slachtoffer lag bovenop brokstukken van het dak. Het was een vrouw in een zwarte jurk met een Aziatisch uiterlijk, aldus Tipoenova. 

Aangrijpend

Het gat in het dak van de zomerkeuken, een bijgebouwtje waarin Oekraïners eten bereiden als het in de zomer te warm is om in huis te koken, is nog steeds zichtbaar. Het gat is met een houten plaat 'gerepareerd'. Tipoenova en haar zoon praten nog elke dag over het slachtoffer. 'Ik wil heel graag weten wie ze was. Misschien foto's bekijken om iets te weten te komen over haar korte leven', zegt ze. 

Ze kan het slachtoffer niet vergeten. Het heeft haar extra aangegrepen omdat de vrouw nog behoorlijk herkenbaar was en een dag lang binnen lag, voordat ze werd opgehaald. 

Herdenkingen

In verschillende landen wordt de ramp vandaag, vrijdag, herdacht. Aan het parlementsgebouw in de Australische hoofdstad Canberra is exact één jaar na de crash een gedenkteken onthuld. Op het gedenkteken staan de namen van de slachtoffers. De Australische premier Tony Abbott zei voorafgaand aan de ceremonie dat de dood van de 298 inzittenden 'ons gevoel van rechtvaardigheid' heeft gekrenkt. Abbott zal na de bijeenkomst ook de nabestaanden van de slachtoffers ontmoeten. 

Ook in Grabovo in Oost-Oekraïne vindt vandaag een herdenking plaats. Grabovo is het dorp waar vorig jaar grote brokstukken van de Boeing 777 en veel slachtoffers neerkwamen. Donderdag arriveerden zo'n honderd rebellen in het dorp. Naar eigen zeggen beveiligen ze de bijeenkomst. Deze week werd ook daar een monument opgericht ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers, die op de steen 'onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog' worden genoemd. 

Op overheidsgebouwen overal in Nederland hangen vrijdag de vlaggen halfstok. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft voor deze dag een vlaginstructie ingesteld. De instructie geldt voor alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid en ook gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen is gevraagd er gehoor aan te geven. Ook op Schiphol hangen vlaggen halfstok. Op de luchthaven kunnen reizigers en andere geïnteresseerden stilstaan bij de vliegramp die alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven kostte. De herdenkingsplek is buiten ingericht voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees