Gratis wifi op de Gentse Feesten brengt bezoekersstroom in kaart

Gratis wifi op de Gentse Feesten brengt bezoekersstroom in kaart

Foto: fvv

Gent - Om de duizenden bezoekers het goede nieuws te verkondigen dat er dit jaar voor het eerst een gratis wifinetwerk is op de Gentse Feesten is, werden op verschillende plaatsten in de Feestenzone opvallende plakkaatjes opgehangen, zoals op de Sint-Michielshelling. Via het netwerk kunnen ook de bezoekersstromen in de Feestenzone in kaart worden gebracht.

De gratis wifi-zone strekt zich uit over Korenmarkt, Kouter, Sint-Veerleplein, Vrijdagmarkt, Laurentplein, Beverhoutplein, Groentenmarkt, Sint-Baafsplein, Graslei, Korenlei, Emile Braunplein, Vlasmarkt en Bij Sint-Jacobs. Alleen het Baudelohof en het Zuidpark blijven een wifi-vrij omdat die pleinen dienen als pleisterplaats voor kinderen.

Het netwerk wordt opgezet door het Gentse Citymesh, gespecialiseerd in tijdelijke wi-finetwerken op locatie. 'Het gaat om een enorm festivalterrein (ruim 750.000 m2) met in totaal bijna anderhalf miljoen bezoekers die allemaal moeten kunnen inloggen', zegt Freek Pauwels van Citymesh. 'Gemiddeld 130.000 per dag en op topdagen 200.000. Met zulke aantallen en hoge eisen is Ruckus de aangewezen partij. Als Ruckus het niet kan, dan kan niemand het.'

'Citymesh een eigen 3,5 GHz frequentie en legt daarmee een rechtstreekse (1 Gb) verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de Ruckus access points. Op elk van de elf pleinen zet Citymesh 4 Ruckus access points in. Bezoekers kunnen inloggen via social media en krijgen dan via online stadsgids Citypath gratis toegang tot het internet', klinkt het bij het bedrijf.

'Behalve dat de Gentse Feesten haar bezoekers nu gratis internet kan bieden, biedt de service ook de mogelijkheid om de bezoekersstromen in kaart te brengen. Alle ingelogde mobiele apparaten geven een goed beeld van de bewegingen van de bezoekers op elke dag en elk tijdstip. Die data is bijzonder waardevol voor de festivalorganisatie en voor bijvoorbeeld de hulpdiensten. Meer informatie over de Gentse Feesten op www.gentsefeesten.gent.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio