Ook Duitsland, Oostenrijk en Zweden gaan akkoord met hulppakket voor Griekenland

Ook Duitsland, Oostenrijk en Zweden gaan akkoord met hulppakket voor Griekenland

Foto: AFP

Het Duitse parlement heeft vrijdagmiddag na een speech van bondskanselier Angela Merkel ingestemd met het derde hulppakket voor Griekenland. Op ongeveer hetzelfde tijdstip gaf ook het Oostenrijkse parlement groen licht, waarna iets later ook het Zweedse volgde.

Merkel gaf voor de stemming in de Duitse Bundestag nog een speech waarin ze stellig pleitte voor onderhandelingen met de Grieken over een derde steunpakket. Merkel ontkende daarbij niet dat akkoord zowel voor de Grieken als voor de andere landen van de eurozone bijzonder zwaar is. ‘Maar het is de enige manier waarop we niet wegglijden in chaos’, zei ze.

Nadat woensdag al de Franse Assemblée, en donderdag het Finse en Deense parlement hun fiat hadden gegeven voor het akkoord dat de eurogroep maandag kon bereiken, kwam de teller met Duitsland op vier te staan. En het duurde niet lang of ook nummmer vijf en zes volgden, want ongeveer tegelijk met de Bundestag keurden ook het Oostenrijkse en Zweedse parlement het derde hulpprogramma voor Griekenland goed.

Oostenrijks financiënminister Jörg Schelling (ÖVP) had genoeg aan de stemmen van de rood-zwarte meerderheid om een duidelijk mandaat te krijgen van de volksvertegenwoordigers. 'We staan aan het begin van een proces dat in ieder geval nog zeer, zeer moeilijk wordt’, zei Schelling. ‘Maar voor het eerst is er samen met Griekenland de wil om het tot een goed eind te brengen.’ In Zweden maakte financiënminister Magdalena Andersson zich dan weer sterk dat de niet-eurolanden garanties kregen dat zij niet zullen worden getroffen mocht Griekenland de toekomstige noodkredieten niet kunnen terugbetalen.

Het is nu enkel nog wachten op de goedkeuring van het Nederlandse, Letse en Finse parlement vooraleer het nieuwe steunprogramma volledig groen licht heeft. Zij behoren nog tot de acht eurolanden die het hulpprogramma wettelijk verplicht moeten goedkeuren voor het van kracht kan. Andere eurolanden, waaronder ook ons land, zijn daartoe niet verplicht, al kunnen ze het wel altijd aan hun parlement voorleggen als daarnaar wordt gevraagd. Dit gebeurde onder meer in Spanje. In België werd het verzoek van Groen om een stemming te organiseren in de Kamer verworpen door de regeringspartijen.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees