Mechelen gaat strijd aan met cowboygedrag pizzakoeriers

Mechelen gaat strijd aan met cowboygedrag pizzakoeriers

Archiefbeeld Foto: Shutterstock

Mechelen -

Na vele klachten van inwoners van Mechelen over het onveilige rijgedrag van pizzakoeriers en andere huis-aan-huisleveranciers, heeft het Mechelse stadsbestuur vrijdag een actieplan goedgekeurd om het cowboygedrag van de koeriers aan te pakken.

Vele Mechelaars storen zich aan het roekeloos rijgedrag van bestuurders van pizzabrommertjes. ‘Terecht, want ook de politie stelt vast dat ze regelmatig specifieke overtredingen begaan. Dat gaat van rijden zonder rijbewijs, het negeren van verkeersborden (verboden richting), onaangepaste snelheid, rijden zonder verzekeringsdocumenten tot rijden met niet-gekeurde of opgedreven brommertjes. Een actieplan was dus dringend nodig, want iedereen is gelijk voor de wet’, zegt de Mechelse burgemeester Bart Somers.

Controles

Daarom heeft het stadsbestuur vrijdag een geïntegreerd actieplan in samenwerking met politie, dienst preventie en dienst economie goedgekeurd. ‘We werken zowel preventief als repressief. Onze gemeenschapswachten zullen overtredingen vaststellen en verzamelen. Bij elke vaststelling zullen ze eerst de handelszaak verwittigen van het rijgedrag van hun leverancier. Alle meldingen worden aan de lokale politie doorgegeven. Op basis daarvan kunnen dan gerichte repressieve controles uitgevoerd worden in de buurt van de bewuste handelszaak’, zegt schepen van preventie Walter Schroons.

Bij de controles door politie rijden motards van politie rond in de binnenstad en intercepteren de roekeloze bromfietsers. Vervolgens worden de bestuurders van de pizzabrommertjes verhoord en wordt hun bromfiets nagekeken op een rollentestbank op snelheid. Ook worden bij de controle de boorddocumenten van de bromfiets grondig nagekeken.

Stallingstaks

Opdat de geverbaliseerde bromfietsers na negatieve controle niet zomaar vrijuit zouden gaan, laat het stadsbestuur ook een stallingstaks invoeren. ‘Dat is om een stok achter de deur te hebben wanneer het parket een klacht zou seponeren waardoor de beklaagde geen boete zou moeten betalen. Maar door het invoeren van een stallingstaks zal de bestuurder van de bromfiets alsnog moeten betalen’, zegt burgemeester Somers.

Gedragswijziging

Uiteindelijk wil het stadsbestuur een gedragswijziging bekomen bij zowel de zaakvoerders als de bromfietsbestuurders. We zullen de handelaars vragen een engagementsverklaring te ondertekenen waarin ze zich akkoord verklaren bewust om te gaan met deze problematiek en hun bestuurders hierop ook aan te spreken. ‘Op deze manier willen we ook komaf maken met de specifieke vorm van onveiligheidsgevoel die Mechelaars ervaren door de pizzakoeriers’, besluiten Somers en Schroons.

Corrigeer

NIEUWS