Rouwstoet 'begraaft' Christophe Peeters en trekt 172e Gentse Feesten op gang

De 172e Gentse Feesten zijn vrijdag op gang getrokken met een rouwstoet compleet met een lijkwagen, als protest tegen de afgeschafte, traditionele openingsparade van de Gentse Feesten. In de alternatieve stoet werd een lijkkist meegedragen, om 'de Feesten zoals we ze kennen te begraven'. Aan het stadhuis stelde Pierke Pierlala voor om Feestenburgemeester Christophe Peeters 'te begraven'. Om tien minuten daarna samen al feestend in polonaise naar Sint-Jacobs te trekken. De Fieste zijn begonnen!

Voorop stapten Frans Babbelaar, die destijds de eerste aanzet gaf voor de rouwstoet en Pierke Pierlala. Babbelaar vond dat de afschaffing van de openingsparade op zaterdag vooral negatief was voor de kleine Gentse gezelschappen die in de openingsparade destijds reclame konden maken voor hun evenement.

Babbelaar kreeg al snel steun vanuit de hoek van de Vlasmarkt en Trefpunt.Aan de deelnemers aan de rouwstoet was gevraagd om in zwart-witte kledij te komen, 'de kleuren van onze geliefde stad'. De stoet stapte van het Bisdomplein via het Sint-Baafplein, Korenmarkt, Groentenmarkt naar de Hoogpoort om tegen halfzeven aan het stadhuis aan te komen. Daar werd Feestenburgemeester Christophe Peeters stevig op de korrel genomen, onder andere door Luk De Bruycker, alias 'Pierke Pierlala'.

Dit is de speech die Pierke Pierlala voor het stadhuis bracht

Genteneirs,

Mee diepe droefheid stoan we hier alle verienigd rond de kist van Christophe Peeters, schepen van Gent van 2000 tot 2015. Uunt, oas t’hij nog in zijn kloefkes scheet, het joengste gemienteroadslid van Gent. Klein van gestalte maar gruut van daden zeker in zijn laatste opdrachten als schepen van feesten.

Wij nemen afscheid van een “fiestenburgemiester” mee lef. Hij dierf het an om een gebeuren mee Europese renomee en een traditie die goat tot 1843 te “hervormen”of op zijn Gents gezeit te “vermuusen”. Of hij doarmee iewige roem zal uugsten in de Gentse geschiedenisboekskes en binnen 50 joar een standbeeld zal krijgen als Gentse fiestenverbeteroar zal de toekomst uitwijzen. Der stoan d’ailleurs in Gent nog mier standbeelden van illustere historische personages die nie altijd het beste mee oenze stad veurhande hoan.

Zijn doadkracht woas echter enorm en oenbegrijpelijker wijze wiert ’t hij doarbij gesteund deur het voltallige kooleezje van groenen en ruuijen. Hij begost veurig joar mee het gruutste volksfiest van Europa nen dag af te pakken en den dag van de lege portemonnees, al mier dan 150 joar op moandag, te verhuizen noar de zoendag. Den traditionele bal 1900 koppelde hij an de Kiskesstoet zuuda iederien mee kissevet op zijnen tenu de swoiree noar huis gieng.

Angezien dat er niemand luiop prosteerde geing hij duchtig zijn gank vuuder. Dit joar schafte hij den openingstoet af, toegegeven nie den beste numero van de fiesten, moar toch goe veur 30.000 bezoekers. Dat er geneut wiert namen we d’er geire bij. T’es een eigenschap van de stroppen, dieme geire koesteren. Moar uuk, en da was ne primeur kwamen er bemoeienisse over het inhoudelijke. Hij steldege ’t zelfs een kommissie an die moest woake over een ierlijke verdieleinge van de cens.

Want noast schepen van biestelijkeden moet hij uuk nog de knip op de stadskasse heiwe. Diene tuupegescharte uup van “konnesseurs”kwam t’er zelfs op uit dan nen café chantant inrichten in een pannekoeken-zoake mier cens wirt es dan de poletieke debatten van Eric Goeman. Da culturele inzjekties als Mira Miro best kosten inleveren en da Trefpunt, de moeder van aller pleinen, uuk de buikroem kost antrekken. En zegge dat ‘t ges mee moeite tijd g’hat hee om op Walter De Buck zijn buik te groeien.

Ambiance moest er zijn…en dus mier cens veur ’t Sint Boafsplein, mier cens veur Polo Polo omdan ze nog beter oens historische gesleie zoen keune vermassakreren.

Veur al die doaden zorgden wij dus mee graagte veur gepaste ambiance bij euw afscheid en goan we over tot een minuut stilte.

Pierke Pierlala

Noames het komitee van malkoenten en twisliggers.  

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees