Experts: ‘Haal je profiel op overspelwebsites offline voor het te laat is’

Hackers dreigen ermee de gegevens van meer dan 37 miljoen cliënten van overspelsite Ashley Madison publiek te maken als die site niet snel gesloten wordt. Ook soortgenoot Established Men moet offline. ‘Haal je profiel zo snel mogelijk offline’, adviseren experts.

Robin De Clercq en Guy Stevens

Hackers die zichzelf The Impact Team noemen, zijn binnengebroken op de servers van datingsite Ashley Madison. Die website specialiseert zich in buitenechtelijke relaties. Er zouden persoonlijke gegevens - naaktfoto’s, getinte fantasieverhalen... - van 37 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt.

Moedermaatschappij Avid Life Media bevestigt de inbraak en zegt dat het er alles aan doet om de daders op te sporen. Intussen hebben de hackers al flarden van de buitgemaakte informatie wereldkundig gemaakt en ze dreigen ermee om alle informatie - echte namen, foto’s, kredietkaartgegevens... - openbaar te maken als de website niet snel offline gehaald wordt.

De hackers eisen ook dat Established Men offline gehaald wordt, een website waar succesvolle mannen op zoek kunnen gaan naar jonge, aantrekkelijke vrouwen. Maar over Cougar Life, een website voor oudere vrouwen die naar een jonge bink op zoek zijn, werd niet gerept.

Experts raden aan om de dreiging serieus te nemen. ‘Verwijder daarom zo snel mogelijk je profiel op die overspelwebsites’, raadt de Nederlandse securitydeskundige Erik Westhovens aan. ‘Anders kunnen ze je afpersen en je wilt natuurlijk niet dat je partner alles te weten komt.’

Westhovens ziet de toekomst somber tegemoet. ‘Ik denk dat dit soort dingen steeds meer gaat gebeuren. Het zal dus best zijn als mensen goed bijhouden op welke sites ze ingeschreven zijn en of dat wel echt nodig is.’

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie