Plaza redt Tour van Lampre, Nibali herleeft naar Gap

De zestiende etappe in de Tour de France - tussen Bourg-de-Péage en Gap - is gewonnen door Ruben Plaza (Lampre-Merida). De Spanjaard reed in de laatste rit voor de rustdag op de Col de Manse weg uit een lange vlucht met Thomas De Gendt en Serge Pauwels en hield stand tot aan de korte afdaling naar de finish. Peter Sagan werd voor de vijfde keer in deze Tour tweede. In de groep der favorieten pakte Nibali een half minuutje terug op de concurrentie.

Tour de France op Sportwereld.be

Het leek alsof het peloton al een dagje eerder aan zijn rustdag was begonnen. Meteen na de start mochten 24 renners zonder de minste moeite een eeuwigheid van het peloton wegrijden. Team Sky liet het allemaal op zijn beloop. En zo wisten de vluchters al gauw dat ze in de laatste etappe voor de rustdag voor de ritzege mochten strijden.

Bij die vluchters een aantal vertrouwde namen: Serge Pauwels, Thomas Voeckler, Thomas De Gendt... en uiteraard Peter Sagan. De meest aanvalslustige renner van deze Tour zat opnieuw mee op de juiste trein en raapte andermaal 20 punten in de tussensprint. Die groene trui in Parijs is ondertusen bijna een mathematische zekerheid.

In de laatste 70 kilometer van de 200 kilometer lange overgangsetappe tussen Bourg-de-Péage en Gap stonden er nog twee hellingen van tweede categorie. Op de eerste hindernis - de Col de Cabre - kwam Serge Pauwels als eerste boven voor Thomas De Gendt, met de rest van de kopgroep in hun zog.

Dat kunststukje konden onze twee landgenoten echter niet herhalen op de bijzonder lastige slotklim: de beruchte Col de Manse. Marco Haller en Adam Hansen begonnen met een kleine voorsprong aan de voet van de klim, maar werden voorbijgevlamd door de Spanjaard Ruben Plaza. Die bleek veruit over de beste papieren te beschikken en kwam met een voorsprong van een dikke minuut boven. Die bonus gaf hij niet meer af in de korte afdaling richting Gap. De Spanjaard redt dankzij deze ritzege de tot nu toe bijzonder magere Tour van het Italiaanse Lampre-Merida. Een immer moedige Peter Sagan strandde solo op zijn vijfde tweede plaats in deze Tour. Hij finishte ook al voor de tiende keer in deze Tour in de top-tien.

Thomas De Gendt werd achtste, Serge Pauwels dertiende. 

Nibali herleeft, Barguil ramt Thomas in het decor

De Col de Manse was ook in het peloton - dat op twintig minuten volgde van de koplopers - het decor van een mooie strijd in de groep der favorieten. Barguil en Contador zorgden voor de eerste aanval, maar het was Tour-winnaar Vincenzo Nibali die als enige met succes weggeraakte uit de omknelling van Team Sky. De haai van Messina dook als een slechtvlak de afdaling richting Gap in en hield aan de streep 25 seconden over op het groepje met de belangrijkste favorieten . Geraint Thomas was daar niet meer bij. De Brit werd in het decor gereden door een onverantwoorde kamikaze-actie van Warren Barguil. De Sky-renner kon wel verder, maar verloor kostbare seconden.

Morgen: rustdag

Dinsdag staat de tweede rustdag in de Tour op het programma. Daarna volgen de zware Alpenritten (bekijk de profielen hier ).

Rituitslag

1. Rubén Plaza (Spa/LAM) de 201 km in 4u30:10 (gem. 44,64 km/u)
2. Peter Sagan (Slk/TCS) op 0:30
3. Jarlinson Pantano (Col/IAM) 0:36
4. Simon Geschke (Dui/TGA) 0:40
5. Bob Jungels (Lux/TFR) 0:40
6. Christophe Riblon (Fra/ALM) 0:40
7. Daniel Teklehaimanot (Eri/MTN) 0:53
8. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 01:00
9. Luis Angel Maté (Spa/COF) 01:22
10. Thomas Voeckler (Fra/EUC) 01:22
11. Pierrick Fédrigo (Fra/BSE) 01:54
12. Andriy Grivko (Oek/AST) 01:54
13. Serge Pauwels (Bel/MTN) 01:54

Klassement

1. Chris Froome (GBr/SKY) de 2648,8 km in 64u47:16 (gem. 40,88 km/u)
2. Nairo Quintana (Col/MOV) op 03:10
3. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 03:32
4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 04:02
5. Alberto Contador (Spa/TCS) 04:23
6. Geraint Thomas (GBr/SKY) 05:32
7. Robert Gesink (Ned/TLJ) 06:23
8. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 07:49
9. Bauke Mollema (Ned/TFR) 08:53
10. Warren Barguil (Fra/TGA) 11:03

Bekijk hier de volledige rituitslag en het klassement.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.