Dit zijn de beste apps voor op reis

© rr

Tegenwoordig heb je geen tientallen reisgidsen, woordenboeken, fototoestellen of stafkaarten meer nodig om op reis te kunnen gaan. Met één smartphone (of tablet) en een handvol apps kom je ook al heel ver. Wij zetten de interessante apps voor op reis op een rijtje.

lbo

1. REISGIDSEN

Wat valt er allemaal te doen in de regio waar je op reis bent? Er bestaan heel wat handige apps om dat te weten te komen. Tot de meest interessante behoren onder andere de app van TripAdvisor en Spotted by Locals. Die laatste app bundelt reistips van andere reizigers en locals. Op Tripadvisor vind je dan weer miljoenen reizigersbeoordelingen van bezienswaardigheden, hotels, restaurants en meer.

2. FOTO'S

Het thuisfront jaloers maken met adembenemende foto's, kan via Instagram. De filtertjes die je over een foto kan plaatsen, maken het beeld net nog iets exotischer. Die foto's kan je dan ook delen op andere sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter of Flickr. Een andere manier om de mensen die thuis achterblijven jaloers te maken, is ze gewoon een kaartje sturen. Vroeger moest je daarvoor bij de kiosk op de hoek van het marktplein zijn en moest je een heuse zoektocht ondernemen op zoek naar postzegels, nu kan je zélf een foto nemen en die foto als kaartje laten bezorgen met de app van bpostmobile. Bpost zorgt voor de postzegel. Nog een handigheid: het is geen 6 weken meer wachten vooraleer een kaartje uit pakweg Namibië tot in België geraakt. Een foto voor 15 uur doorsturen via de app, zorgt ervoor dat het kaartje de ochtend erop in de brievenbus van de geadresseerde zit.

3. REKENINGEN SPLITSEN

Met een groep op reis gaan, zorgt vaak voor geldperikkelen. Wie heeft wat wanneer betaalt en hoe worden de rekeningen gesplitst? Er bestaan verschillende apps om komaf te maken met die vervelende reismomenten. Zo houden apps als Share-a-bill of Tricount netjes bij hoeveel iedereen tijdens de reis betaald heeft.

4. INTERNET ZOEKEN

Sommige apps werken enkel als je verbinding hebt met internet. En ook om bijvoorbeeld snel even iets op te zoeken, gebruik je soms internet op reis. Om peperdure roamingkosten tegen te gaan, kan je op zoek gaan naar (gratis) WiFi-spots. Een handige app daarvoor is de WiFi Finder. Hiermee kan je een databaste van 145.000 hotspots van over de hele wereld gratis downloaden. Free WiFi is er nog zo eentje. Kan je toch echt nergens op WiFi, maar moet je toch zo nodig op het internet, dan kan de app Watchdog in het oog houden hoeveel data je al verbruikt hebt als je mobiel internet toch moet inschakelen.

5. SOS

Paspoort gestolen, een ongeval met de huurwagen, been gebroken tijdens een wandeling,…We wensen het niemand toe, maar soms gebeuren er ook minder prettige dingen op reis. Met de app 'SOS op reis' heb je al de nodige alarmnummers bij de hand. De app verzamelt namelijk uit meer dan 200 landen de telefoonnummers van de hulpdiensten, telefoonnummers van bankmaatschappijen, nummers van consulaten, etc….

6. ETEN

Op reis heb je meestal keuze te over wat eetgelegenheden betreft. Of alle restaurantjes ook even goed zijn, da's een andere vraag. Een aantal 'eet-apps' kunnen jou daarbij helpen, zoals Urbanspoon, die de restaurants in de buurt toont. De app 'Open Table' maakt het dan weer makkelijker om een reservatie te maken bij een restaurant. Met Foodspotting ga je dan weer niet persé op zoek naar een bepaald restaurant, maar wel naar een gerecht. Foodspotting toont jou waar ze de lekkerste spaghetti serveren of waar je de lekkerste mojito krijgt.

De meest gebruikte eet-app is wellicht Foursquare, waarop verschillend restaurants verzameld staan, vaak samen met extra info over de prijs van de gerechten, het soort gerechten dat geserveerd wordt en wat anderen van het restaurant vonden.

Kom je in een stad terecht waar er een vleescultuur heerst en het niet zo eenvoudig is om als vegetariër een restaurantje te vinden, dan kan de app VegOut jou daarbij helpen. Deze app verzamelt veganistische en vegetarische restaurants van over heel de wereld.

7. WEER

Trek je 's ochtends best die short aan of kies je toch beter voor een lange broek? Dankzij een aantal weerapps, hoe je niet te veel te twijfelen. Je zoekt gewoon het weer voor de komende uren op en weet wat je die dag best draagt. Handige apps hiervoor zijn onder andere Weerplaza, WeatherPro, Buienradar (om te zien of je wel of geen regen mag verwachten), Weeronline en World UV. Via die laatste app kan je op elk moment van de dag zien hoe sterk de UV-straling is op een bepaalde locatie.

8. VREEMDE MUNTEN

In de meeste Europese landen hoef je dankzij de euro tegenwoordig geen rekening meer te houden met vreemde munten. Maar voor de landen waar dat wel het geval is, kan de app XE Currency nuttig zijn. Deze app rekent (tegelijkertijd) om naar 11 verschillende valuta. Makkelijk aan deze app is dat je 'm ook zonder internetverbinding kan gebruiken. In dat geval berekent XE Currency op basis van de laatst gebruikte koers. Ook CalConvert kan van pas komen: met deze app kan je munteenheden omrekenen, maar ook andere dingen, zoals lentematen, gewichten, tijdseenheden,…Hetzelfde geldt voor Multiconvert.

9. KAARTEN

Om te vermijden dat je op reis verloren loopt, kan je altijd een kaarten-app downloaden. De bekendste is wellicht Google Maps, maar je hebt er nog een aantal anderen. Zo zijn op Forevermap tips vanop Tripadvisor geïntegreerd op de kaart. Beide apps kunnen ook offline gebruikt worden als je vooraf de kaarten van de stad of regio waar je zal rondtrekken, downloadt. Met 'Everytrail' kan je dan weer kaarten krijgen van wandel- en fietswegen.

10. TAAL

Het is al lang niet meer nodig om een woordenboek mee te nemen op reis, want de app Google Translate omvat meer dan 64 talen. Je kan woorden of zinnen ingeven, en Google vertaalt het voor jou. Daarnaast kan je ook woorden inspreken, waarna de app die voor jou vertaalt. Een nieuwe handigheid aan de app is ook dat je de smartphone kan richten op een stukje tekst, waarna de app die tekst simultaan vertaalt. Versta je geen woord van het Russische schrift? Richt er jouw smartphone op en Google Translate vertelt jou wat er staat.

Nog een andere handige app om aan een local bijvoorbeeld te vragen waar je een lekke band kan vervangen of lekker kan gaan eten, is Point It. Op deze app kan je op honderden foto's, die gesorteerd staan per thema, aanduiden wat je net bedoelt.

Om te vermijden dat je deze apps moet gebruiken op reis, kan je ook altijd op voorhand een taal aanleren. Met de app DuoLingo kom je al een heel ver.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer