CLUBNIEUWS. Praet kost nu 15 miljoen euro, Club wacht op Porto voor Bolat

CLUBNIEUWS. Praet kost nu 15 miljoen euro, Club wacht op Porto voor Bolat

Foto: PN

De transfers van Mitrovic en Mbemba lijken geen goed nieuws voor Dennis Praet: door de vele Newcastle-miljoenen moet Anderlecht immers niet meer verkopen, waardoor het gerust een hoge prijs op het hoofd van de middenvelder kan kleven. Intussen lijkt Club Brugge nu echt wel op het punt te staan Sinan Bolat binnen te halen als vervanger voor Mathew Ryan, enkel de goedkeuring van Porto ontbreekt nog.

Praet kost nu 15 miljoen euro

Verkoopt Anderlecht na Mitrovic en Mbemba ook Dennis Praet? Manager Herman Van Holsbeeck bevestigde gisteren dat de 21-jarige spelverdeler ook met een transfer bezig is, maar paars-wit vraagt wel 15 miljoen euro. Nu Mitrovic en Mbemba de club zo’n 24 miljoen opbrachten, moet paars-wit Praet niet meer verkopen en kan het de prijs opdrijven. In Engeland lijkt alvast niemand van plan om zoveel te betalen. Tegelijkertijd laat het RSCA ook toe om hun target Mbark Boussoufa onder druk te zetten.

Gillet wordt duur voor Anderlecht: ‘Wij zijn geen OCMW’

Van Holsbeeck is trouwens ook nog bezig met vervangers voor Mbemba en Mitrovic en had ook nog een boodschap voor Guillaume Gillet. Die geniet nog altijd interesse van Bastia, Caen en Toulouse, maar Hasi wil hem graag houden. ‘Gillet moet beseffen dat we geen OCMW zijn waar hij kan komen en gaan wanneer hij wil. Hij heeft Caen geweigerd, terwijl Bastia geen gebruik maakte van de aankoopoptie (500.000 euro, nvdr.). Nu mag Guillaume alleen nog weg bij een hoog bod en het ziet er niet naar uit dat hij zal vertrekken. Een gemotiveerde Gillet in zijn laatste contractjaar is altijd bruikbaar.’

Tot slot gaf de manager nog mee dat er nog geen enkele ploeg is die Kaminski kan betalen en volgde hij zijn coach in het feit dat Renaud Emond van Waasland-Beveren nog geen spits is voor Anderlecht. ‘Met Emond zijn we niet meer bezig’, besloot hij. Behalve Roda JC dringt ook De Graafschap aan op de komst van Nathan Kabasele die voor één seizoen wordt uitgeleend.

Ezekiel: ‘Standard kon me niet geven wat ik wou’

Zeven weken lang zat hij op hotel, ging hij joggen en at hij in restaurants in Charleroi. Af en toe trainde Imoh Ezekiel (21) ook al bij Anderlecht, maar pas gisteren werd de spits officieel gepresenteerd. Hij wordt gehuurd van het Qatarese Al Arabi met een aankoopoptie van 8 miljoen euro. ‘Alleen als we hem later met een meerwaarde doorverkopen aan een Engelse ploeg dan kunnen we voor 1 juli die optie lichten’, lachte Herman Van Holsbeeck. Ook daarom was het voor de Nigeriaan zo belangrijk om in België te blijven. Op termijn wil hij naar de Premier League en daarvoor heeft hij een Belgisch paspoort nodig. Anderlecht beloofde hem te helpen. ‘Ik ben hier om te voetballen en titels te winnen’, counterde Ezekiel. ‘Anderlecht is geen paspoortbureau, hé.’

Klopt, maar we zullen zien welk paspoort de Afrikaan in 2017 op zak zal hebben. Standard wilde hem ook, maar greep ernaast. ‘Ik had ook topaanbiedingen uit het buitenland (Porto, Lokomotiv, nvdr.) en Standard probeerde ook. Maar zij konden mij niet geven wat ik wou en Anderlecht was de beste keuze. Het zal vreemd zijn om straks tegen Standard te spelen. Zie maar hoe vijandig Defour werd ontvangen in Luik, maar ik ga gewoon mijn job doen.’

Paars-wit probeert Ezekiel speelgerechtigd te krijgen zondag tegen Waasland-Beveren, maar het is nog niet zeker dat lukt. ‘Ik ben inzetbaar, maar nog niet 100 procent na twee maanden zonder groepstrainingen’, besloot de aanvaller. ‘ Al miste ik het voetbal wel zoals een verslaafde zijn drugs mist.’ Ezekiel gaat bij Anderlecht spelen met het nummer 93. Het omgekeerde van zijn rugnummer bij Standard: 39. Lees hier alles over de voorstelling van Ezekiel bij Anderlecht.

Bolat rond met Club, alleen goedkeuring Porto ontbreekt nog

Sinan Bolat (26) staat nu wel heel erg dicht bij Club Brugge. De doelman legde gisteren met succes het tweede deel van zijn medische tests af, zette zijn handtekening onder een contract dat hem het komende jaar een huurling van blauw-zwart maakt en gaf al een eerste interview aan Club TV. Dat de deal nog niet officieel bekendgemaakt kon worden, is volledig te wijten aan FC Porto. De laatste goedkeuring van de Portugese moederclub van de Belgisch-Turkse doelman laat op zich wachten, waardoor Club Brugge het nieuws gisteren nog even moest inhouden.

‘Al verwachten we dat Sinan vandaag officieel gepresenteerd zal worden’, zegt Baris Bolat, broer en zaakwaarnemer van de nieuwste Bruggeling. ‘Voor ons is het alvast duidelijk: Sinan is van Club Brugge.’ De doelman bleef deze nacht overnachten in een hotel in de buurt en traint vandaag om 11 uur al een eerste keer mee met de groep. Bolat raakt normaal wel speelgerechtigd voor de competitieopener morgen op bezoek bij Sint-Truiden, maar dat hij in de basis begint, lijkt weinig waarschijnlijk. ‘Sinan is volledig fit, maar de match tegen STVV komt waarschijnlijk te vroeg om te starten’, zegt broer Baris. ‘Al denk ik wel dat Sinan er snel zal staan. Hij is alvast erg gelukkig dat hij zijn carrière kan voortzetten bij Club Brugge.’

Bolat, die in het verre Limburgse Zonhoven woont, zoekt alvast een woning in het Brugse. ‘Met de dagelijkse files in ons land is elke dag pendelen zeker geen optie’, besluit Baris.

Chevalier op bezoek in Turkije

Teddy Chevalier kiest wellicht toch voor een Turks avontuur. Eerder had de aanvaller van KV Kortrijk aangegeven geen zin te hebben in Rizespor maar maandagavond vroeg en kreeg de Fransman toestemming om de Turkse stad en club te gaan bezoeken. Vandaag verwacht KVK definitief antwoord, ‘maar zaterdag spelen lijkt uitgesloten’.

Kortrijk legde hem nog een verbeterd contract voor, maar dat vond Chevalier na een ijzersterk seizoen met twaalf goals en veertien assists ‘lachwekkend’ ontoereikend. De chou van de Kortrijkse supporters zou het seizoen in het Guldensporenstadion ‘100 % zeker’ uitdoen en dan transfervrij vertrekken, klonk het. 

Tot hij maandag via zijn manager KVK-manager Patrick Turcq  inlichtte dat hij ’s anderendaags toch eens twee dagen naar Rize wilde, ‘om stad, club en accommodaties eens te bekijken.’ Turcq probeerde hem nog te overtuigen om te wachten tot na de match tegen Standard zaterdag, maar zolang wilden de Turken niet wachten, aldus Chevalier. ‘En dus is hij dinsdag het vliegtuig opgestapt. Het probleem is dat Teddy de ene dag weg wil, de volgende dag bij ons ga bijtekenen en nog eens de volgende dag toch geen contractverlenging wil’, zucht Turcq. ‘Ik weet dus echt niet wat hij van plan is. Dat weet geen mens, geloof ik. We verwachten hem pas vrijdag terug maar in elk geval wil ik morgen (vandaag, nvdr.) uitsluitsel uit Turkije.’

Franse doelman voor OHL

De Franse doelman Rudy Riou heeft bij OH Leuven een contract getekend voor één seizoen met optie. De 35-jarige Riou, ex-Olympique Marseille, FC Nantes en RC Lens, legt donderdag zijn medische testen af.

Bateau terug bij Malinwa

Sheldon Bateau, terug uit de Gold Cup, trainde individueel maar sluit vandaag al aan bij KV MechelenNicolas Verdier (spierscheur) is wellicht out voor de eerste match, net als Mingiedi (knie). De enkel van Vanlerberghe gaat maandag onder de scanner.

Reviewcommissie met Nicaise

De reviewcommissie van de voetbalbond zou met Benjamin Nicaise nu toch een ex-voetballer in zijn rangen opnemen. De 34-jarige Fransman speelde voor Standard, Lierse en Bergen en is een regelmatige gast in La Tribune, de Franstalige tegenhanger van Extra Time.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.