Charles Michel: 'Onze prioriteiten zijn jobs, jobs en jobs'

Charles Michel: 'Onze prioriteiten zijn jobs, jobs en jobs'

Foto: AFP

De regering-Michel heeft donderdag tegen het ochtendgloren een akkoord bereikt over de begroting voor dit en volgend jaar en over de tax shift.

Zoals bekend moesten de onderhandelaars van de ploeg-Michel op zoek naar 978 miljoen euro om de begroting dit jaar op het afgesproken traject richting evenwicht te houden. Voor volgend jaar becijferden de topambtenaren van het monitoringcomité dat 782 miljoen euro extra nodig is. Daar kwamen nog de moeilijke onderhandelingen over de tax shift bovenop.

Na een dag vol bilaterale contacten en besprekingen binnen werkgroepen achtte premier Charles Michel woensdagavond de tijd blijkbaar rijp om zijn ministers in een plenaire vergadering samen te zetten en het gaspedaal in te duwen. Tegen de ochtend was het akkoord dan een feit.'

'Jobs, jobs en jobs'

De federale regering heeft donderdagmiddag de krijtlijnen van de tax shift voorgesteld. Bij aanvang van de persconferentie maakte premier Charles Michel duidelijk wat het doel van deze hervorming was: 'Wij hebben meer dan ooit drie prioriteiten: jobs, jobs en jobs.'

'Nog nooit zo'n grote lastenverlaging'

CD&V-vicepremier Kris Peeters is blij met de tax shift die de regering kan voorstellen: 'Nog nooit is een lastenverlaging met zulke 'envergure' doorgevoerd.' Volgens hem biedt de hervorming 'alle kansen' de ondernemingen om jobs te creëren. 'Het zijn niet deze regering of deze ministers en zelfs niet de minister van Werk die jobs creëren maar het zijn de ondernemingen', zegt Peeters.

Extra koopkracht

In het akkoord is er sprake van 100 euro extra koopkracht per maand vanaf 2016 voor de lage en middeninkomens. De filosofie daarbij is dat werken verder wordt beloond. De regering engageerde zich ook tot de volledige inzet van de welvaartsenveloppe voor de laagste uitkeringen.

Bedoeling is ook de volledige loonhandicap met de buurlanden weg te werken. Daaraan wordt ook 430 miljoen euro extra gekoppeld voor de economische ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen.

Tax shift

Op kruissnelheid in 2018 is volgens regeringskringen 7,2 miljard euro met de tax shift gemoeid. Eerder werden al maatregelen genomen die een fiscale verschuiving doorvoeren. Het gezamenlijke bedrag is goed voor zowat 2 procent van het bbp. Er is sprake van een gelijke verdeling tussen koopkracht en competitiviteit.

De begrotingssanering gebeurt volledig door besparingen, waarbij de globale fiscale druk verder wordt afgebouwd.

Elektriciteit

De btw-verlaging op elektriciteit wordt ongedaan gemaakt. De vorige regering verlaagde de btw van 21 naar 6 procent, maar recente cijfers gaven aan dat de regeling aanleiding gaf door oneigenlijk gebruik en een gat in de begroting sloeg. Bedoeling is de btw-verhoging te compenseren via maatregelen in de koopkracht. Andere btw-ingrepen zijn niet voorzien.

Op het vlak van de concurrentiekracht wordt onmiddellijk overgegaan naar een werkgeversbijdrage van 25 procent. De onderhandelaars kwamen voor een half miljard aan investeringsaftrek overeen. Onderzoek en ontwikkeling wordt goedkoper, net als nacht- en ploegenarbeid.

Zoals verwacht komen er ook accijnsverhogingen op producten als tabak, alcohol en diesel. Daarnaast voert de regering-Michel nieuwe fiscale regels in voor vastgoedvennootschappen en is sprake van een speculatiebelasting op beursgenoteerde aandelen van minder dan 6 maand. Een efficiëntere overheid moet eveneens meer dan een half miljard euro in het laatje brengen. De roerende voorheffing gaat van 25 naar 27 procent.

Tijdens de onderhandelingen raakte bekend dat N-VA ook voor 2017 en 2018 maatregelen wilde nemen, omdat de inspanning om de begroting op koers te houden, zich voor beide jaren zwaarder aandiende. Daarom worden voor 1 miljard euro aan extra structurele hervormingen gepland. Die situeren zich vooral bij de werkloosheid en pensioenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees