Oostende verkiest nieuwe FIBA-competitie boven ‘oneerlijke’ Eurocup

Oostende verkiest nieuwe FIBA-competitie boven ‘oneerlijke’ Eurocup

Foto: BELGA

Landskampioen Oostende neemt komend seizoen niet deel aan de Eurocup basketbal, waar het nochtans voor gekwalificeerd is. ‘Na rijp beraad hebben we beslist deel te nemen aan de nieuwe FIBA Europe Competition’, liet BC Oostende donderdag in een persmededeling weten.

Voor de Eurocup basketbal, de tweede Europese beker na de Euroleague, was er nochtans begin deze maand al geloot in het Spaanse Barcelona. Oostende zou het in groep B opnemen tegen Alba Berlijn (Dui), Gran Canaria Las Palmas (Spa), Le Mans (Fra), Reggio Emilia (Ita) en Brindisi (Ita). Maar toen was er al sprake van de nieuwe competitie en uiteindelijk besliste de kustploeg uit onvrede voor het nieuwe format te kiezen. ‘De nieuwe competitie gaat uit van de formule die ook in de Champions League van het voetbal wordt gehanteerd en waarbij alle landen kunnen deelnemen, rechtstreeks of via voorrondes. In de Eurocup en de Euroleague van het basketbal zijn er een aantal grote clubs uit Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Israël die ongeacht hun resultaat altijd rechtstreeks geplaatst zijn’, luidde het in de mededeling. ‘De dominantie van die grote clubs is al jaren een doorn in het oog van vele clubs, maar er was geen alternatief. Ongetwijfeld zal het in het begin moeilijk zijn de Eurocup-competitie sportief te evenaren, maar dit biedt ook een opportuniteit: onze doelstelling in de Eurocup was de tweede ronde te halen. In de nieuwe FIBA-competitie leggen we de lat hoger en ambiëren we de kwartfinales of de Final Four. Deze gedurfde beslissing neemt BC Oostende naast ploegen als Nymburk, Turow en enkele andere Eurocup-gekwalificeerden.’

Ook Spirou Charleroi is dit seizoen geplaatst voor de Eurocup, maar de Karolo’s lijken tot nu toe wel van plan dat toernooi trouw te blijven. In groep C nemen ze het op tegen Valencia (Spa), Zaragoza (Spa), Ulm (Dui), Nancy (Fra) en Venetië (Ita).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.