Onderzoek treinramp in gedrang na dood machinist

Wetteren -

Alle betrokkenen bij de treinramp in Wetteren kregen gisteren een brief van het gerecht met de melding dat de bestuurder van de ontspoorde trein is overleden. De kans is reëel dat het strafonderzoek niet meer kan worden voort­gezet, waardoor er geen schuldige voor het drama zal worden aangeduid. Wél hebben alle slachtoffers nog steeds recht op een schade­vergoeding, al is de vraag wie die zal moeten uitbetalen. Marc Klifman, Peter Dirickx en Wim Brillouet

Ondertussen al meer dan twee jaar geleden, op 4 mei 2013, ontspoorde in Wetteren een goederentrein die chemische producten vervoerde. Dat leidde tot een milieuramp waarbij giftige dampen doorsijpelden tot in de riolering van de omwonenden. Eén persoon liet daarbij het leven, een honderdtal mensen raakten gewond en vierhonderd mensen moesten worden ­geëvacueerd.

De machinist van de trein was een Nederlander die in opdracht van het Duitse bedrijf DB Schenker reed, onder de vlag van het Belgische NMBS Logistics.

Al twee jaar lang voert het Dendermondse gerecht intensief onderzoek naar wie precies verantwoordelijk is voor de ramp. Uit het definitieve rapport van het Onderzoeks­orgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor bleek eind vorig jaar onder meer dat de machinist een sein had genegeerd en ook dubbel zo snel als toegelaten reed. Bij het naderen van een wissel reed hij iets meer dan 80 kilometer per uur, waar hij in principe moest afremmen tot veertig per uur.

Het zag er de voorbije maanden naar uit dat het Dendermondse parket de man strafrechtelijk zou vervolgen. Maar gisteren kregen alle betrokkenen van de treinramp plots een brief in de bus van de FOD Justitie met het bericht dat de Nederlandse treinbestuurder onlangs is overleden.

Beelden

De oud-leiding van de chirogroep Oude-Bareel in Sint-Amandsberg was als een van de eersten ter plaatse bij de brandende trein in Wetteren. Ze waren namelijk op 200 meter van de plaats van de ramp op weekend. Op beelden die zij vastlegden kort na de treinramp is onder andere te zien hoe de bestuurder van de trein het vuur probeert te blussen. 

Corrigeer

MEER NIEUWS