Wat scheelt er met de bloemen in Fukushima?

Wat scheelt er met de bloemen in Fukushima?

Vier jaar geleden veroorzaakte een zeebeving met daaropvolgende tsunami een ramp in de kerncentrale van Fukushima. Onderzoekers zijn al enkele jaren in de weer om de impact van de ramp op de omgeving te bestuderen.

Zo tonen recente bevindingen aan dat de levensduur en de populatie van sommige vogels en vlinders stevig is afgenomen. Voorts zijn er apen die door de vrijgekomen straling een beduidend lager aantal witte en rode bloedcellen hebben.

Maar ook planten in het gebied rond de kerncentrale zijn aangetast door de radioactieve straling. Dat lijkt ook het geval op een foto van misvormde madeliefjes. Het beeld werd gemaakt in Fukushima en op Twitter geplaatst:

Het verschijnsel op de foto wordt door biologen fasciatie genoemd. Dat is een proces waarbij het DNA van de plant gemuteerd en dus veranderd wordt, waardoor de plant op een andere manier groeit. Fasciatie is bijna altijd het gevolg van een omgevingsfactor.

In dit geval lijkt de kans dus groot dat de vervorming van de madeliefjes veroorzaakt is door de radioactieve straling van de kerncentrale. Toch kan de vervorming in zeer uitzonderlijke gevallen veroorzaakt worden door een natuurlijke, spontane mutatie.

Corrigeer