Een levenslang glutenvrij dieet, dat is vaak het vonnis voor mensen waarbij coeliakie werd vastgesteld. Brood, pasta, bier en ander lekkers moeten dan van het boodschappenlijstje geschrapt worden. Al zijn voor veel producten tegenwoordig alternatieven voorhanden, het blijft niet altijd makkelijk een glutenvrije variant te vinden en op restaurant gaan is een pak minder vanzelfsprekend.
Als het van de wetenschappers aan de universiteit van Alberta afhangt, wordt dat binnenkort verleden tijd. Ze vonden de oplossing in een bijzonder hoekje en ontwikkelden een nieuw voedingssupplement uit de dooier van een kippenei, dat de allergische reactie zou voorkomen. Het middel verhindert de opname van gliadine, net dat component van gluten die glutenintolerante mensen moeilijk kunnen verteren. En wat nog beter is, het voedingssuplement zou in pilvorm uitgebracht kunnen worden. De klinische proeven om de werking te testen, starten nog dit jaar.
Als alles goed gaat, zou het voedingssupplement binnen drie jaar verkrijgbaar moeten zijn. Enkel wie allergisch is aan eieren zal met het nieuwe middel niet geholpen kunnen worden.