Overheid waarschuwt opkopers van auto’s

Overheid waarschuwt opkopers van auto’s

Foto: *

U wil uw auto verkopen? Als u de visitekaartjes wil gebruiken die vaak aan wagens worden achtergelaten, doet u er goed aan erg voorzichtig te zijn, aldus de overheid. Overtredingen zijn namelijk schering en inslag.

De FOD Economie heeft de voorbije maanden getracht meer zicht te krijgen op opkopers van tweedehandswagens die vaak op grote parkings visitekaartjes aan wagens achterlaten. Maar dat bleek bijzonder moeilijk.

Het verspreiden van zulke summiere kaartjes is ook vaak een inbreuk op de Belgische wetgeving.

De FOD Economie raadt mensen aan zeer voorzichtig te zijn wanneer ze hun tweedehandswagen via dit circuit verkopen. Want uit een grootschalig onderzoek in de volledige sector van de tweedehandsauto’s blijken overtredingen nog steeds schering en inslag. Bij 800 controles werden in de helft van de gevallen inbreuken ­vastgesteld, vooral voor illegale cashbetalingen.

De antiwitwaswetgeving zegt dat cashbetalingen boven de 3.000 euro niet mogen. Toch werden voor maar liefst 13,7 miljoen euro aan illegale cash­betalingen vastgesteld.

De FOD Economie raadt consumenten die hun wagen willen verkopen of een tweedehandswagen willen kopen aan om altijd goed te vergelijken. Ze wijst erop dat ook bij de aankoop van een tweedehandsauto een garantie geldt en dat de consument via het ondernemingsnummer van de handelaar kan nagaan of diens gegevens correct zijn.

Corrigeer

MEER NIEUWS