première van zaalvoorstelling op de gentse feesten

'Gedeelde Smart' : smartliederen en levenslappen bekoren het Luisterplein

Op de voorlaatste avond van de Gentse Feesten ging het Laurentplein compleet uit de bol voor smartlappen en levensliederen, en wanneer u die samenstellingen dooreenhaspelt, klinken ze nog altijd even mooi. Geen Zangeres zonder Naam-hits, Johnny Hoes-krakers of 'koud-zonder-jou' gerijmel, maar het betere werk met inhoud en niveau. Voor wie eraan twijfelt: het bestaat. Jan De Smet en zijn gekke bende, waaronder de ster van de avond, Ronny Semtex (Pieter-Jan De Smet van de Piepkes) mét roze lichtgevende bril, en een weergaloze Kelly Vermario (Dany Caen) deden het publiek na anderhalf uur gekte vragen, ja schreeuwen om meer.

Jan De Smet, u bekend van de (vroegere) De Nieuwe Snaar, kwam als trotse bezitter van een stapel singletjes op het lumineuze idee om de verborgen pareltjes uit het Vlaamse en Nederlandse repertoire op te dissen en kreeg daarvoor de welwillende medewerking van klassebakken als Pieter-Jan De Smet, Wouter Berlaen, Ad Cominotto en Stoy Stoffelen. Het programma werd zaterdagavond voor het eerst op een podium gebracht, zonder de aangekondigde Lien Van De Kelder, die pas vanaf augustus mee in de gekte springt. Dany Caen mocht op het Laurentplein voor de vrouwelijke aantrekkingskracht zorgen, en deed dat met brio.

De smartlappen dan, zegt u? Wel, die oefenden ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op het publiek. Wat dacht u van 'Pappa rookt niet meer', van Van Kooten en De Bie, 'Moeder wat maak je een herrie' (en dat rijmt op sherry om moeders drankprobleem maar meteen te verklappen) of 'Santo Domingo', ook al zo'n tegelplakker die een mens met een beetje heimwee en melancholie in zijn lijf aan het zingen zet. 

'Gedeelde smart' kwam er ook met bekender maar zorgvuldig geselecteerd werk als 'Heimwee naar huis', 'Ik wil een knoopje aan je bloesje zijn', 'Geen wonder dat ik ween', 'Je betekent niets als niemand om je geeft', en meer van dat fraais. De muzikanten gingen heerlijk mee in het verhaal en hun rol met een hoek af, en dat zorgde voor een avond met een hoog entertainmentgehalte op het Luisterplein. Na twee (echte) bisnummers werd er vlak voor het podium intens en hartverscheurend gedanst, liefst op één (betonnen) tegel. De negende dag van de Gentse Feesten, dan hoeft een mens niet eens meer de toelating om eens gek te doen.

'Gedeelde Smart. Smartliederen en levenslappen'  komt na de  première op het Laurentplein in het culturele circuit terecht. Exact binnen een maand, op 25 augustus, is het spektakel te zien in Duffel, maar dan wel met Lien Van de Kelder. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio