Warre Borgmans ‘Verklapt’ vanavond in de kerk van Heist

Warre Borgmans ‘Verklapt’ vanavond in de kerk van Heist

Warre Borgmans brengt dinsdag De Val van A in Heist-op-den-Berg. Foto: Joren De Weerdt

Heist-op-den-Berg -

Warre Borgmans zorgt dinsdag in Heist-op-den-Berg voor pure oorlog. De bevlogen toneelspeler evoceert bovenop de heuvel De Val van A. U kan daar bij zijn, gratis en voor niets, maar kom niet te laat. De 'Verklapt' gaat dinsdag niet op het kerkplein, maar in de kerk van Heist-op-den-berg door.

“Het is een tijdje geleden dat ik iets vernam van Bomma. Ze stuurde alleszins nog geen kaartje”, beseft Warre Borgmans. De rasverteller uit Mortsel vertaalde tijdens de doortocht van de reuzen in Antwerpen de verhalen van Oma Reus. Honderdduizend omstaanders hingen aan zijn lippen. “Buiten kijf het grootste publiek waarvoor ik ooit live optrad. Ik denk niet dat ik ooit opnieuw de eer krijg om voor zo’n massa te spreken. Al verwacht ik veel van dinsdagavond in Heist-op-den-Berg.”

Warre doceert De Val van A, het historisch correcte verhaal van de belegering van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Een saaie geschiedenisles wordt het zeker niet. Integendeel. Ik breng het verhaal van de val van Antwerpen op mijn manier. Dat wil zeggen met een minimum aan attributen, maar met de nodige humor. Niet dat deze historie in essentie om te lachen is, zeker niet. Ik bagatelliseer de oorlog niet, want het blijft bittere ernst. Dankzij het verre verleden is het wel mogelijk om bepaalde zaken vanop afstand te bekijken. Weet je wat in feite het meest triest is, aan zowat elk oorlogsverhaal? Dat de geschiedenis zich voortdurend blijft herhalen. In andere vormen en met andere vermommingen, maar alles komt terug. We lijken niets te leren uit het verleden. Triest.”

Ik vond Warre altijd al een mooie naam. “Ik zal eens iets verklappen. Eigenlijk heet ik Eddy. Toen ik jong was stelde ik me aan het conservatorium voor als Eduard. Dat klonk wat chic volgens mijn studiegenoten, dus het werd Warre. Sindsdien noemt iedereen me Warre, ook mijn allerdichtste intimi. Eddy Borgmans bestaat niet meer.”

Tot slot, de bijnaam van de Heistenaars luidt de Laatkomers. “De Laatkomers? Oei oei, bij deze een uitdrukkelijk oproep aan heel groot Heist om dinsdag op tijd te komen. Ik begin om 20.30u."

Praktisch:

Warre Borgmans Verklapt! op 28 juli om 20.30u in de kerk van Heist-op-den-Berg. Wie graag zeker is van een zitje, brengt een stoel, dekentje of ander zitaccessoire mee. Inkom gratis, maar de plaatsen zijn beperkt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio