Sagan klopt Froome in straten van Aalst

Aalst -

Een etappe winnen zat er ook dit jaar niet in voor Peter Sagan in de Tour de France maar in het eerste na-Tourcriterium was het wél meteen raak voor de Slovaak. De groene trui klopte maandagavond in de straten van Aalst gele trui Chris Froome. Belgisch kampioen Preben Van Hecke werd derde. Aalst is uiteraard ook het eerste natourcriterium in ons land.

Onder massale publieke belangstelling - nooit eerder daagde zoveel volk op voor het natourcriterium in de carnavalstad - trokken Chris Froome, Peter Sagan, Serge Pauwels, Kenneth Vanbilsen, Sep Vanmarcke, Julien Vermote en Nicolas Roche zich omstreeks 20u00 op gang. Deze Tourrenners werden geflankeerd door onder andere Belgisch kampioen Preben Van Hecke en winnaar van de slotrit in de Giro, Iljo Keisse.

Van bij de start lag het tempo in deze 80e editie erg hoog. Halfkoers vormde zich een kopgroep met acht renners. Daarbij Sagan, Keisse en Vanmarcke. Voor laatstgenoemde ging het nog te traag en hij trok alleen in de aanval. Op vijftien ronden van het einde smolt alles opnieuw samen. James Vanlandschoot ging dan versnellen, met in zijn wiel Kevin Hulsmans en David Boucher. Toen hun poging in de kiem gesmoord was, gingen Froome, Sagan, Van Hecke, Pauwels, Nicolas Roche, Vanmarcke, Keisse, Vanbilsen en Vermote hun kans.

Uit die kopgroep sprongen Froome en Sagan weg. In de daaropvolgende sprint met twee was Sagan net iets sneller dan de geletruidrager. Belgisch kampioen Preben Van Hecke mocht mee het podium op. Serge Pauwels werd vierde, Sep Vanmarcke vijfde.

Sagan: 'Tour dag te vroeg gestopt'

'Ik moest fiks doorgeven om 'Froompie' achter mij te houden. Ik heb nu eindelijk mijn zege binnen. De Tour de France is voor mij misschien zelfs een dag te vroeg gestopt', reageerde een dolgelukkige Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) maandag na zijn zege in het natourcriterium van Aalst.

'Ik hoop dat het ijs nu gebroken is en dat deze overwinning de start is van een reeks. De sfeer was prachtig. Het is altijd leuk om in Aalst te rijden. Het overstemde bijna de ambiance van de Champs Elysées.'

Froome: 'Geen schande'

Christopher Froome moest het in de sprint met twee nipt afleggen tegen de groenetruidrager. 'Tweede worden na Peter Sagan is geen schande. Het was een ongelooflijk leuk feest hier in Aalst. Een massa volk en een pak aanmoedigingen. Het Belgische publiek is heel gepassioneerd met het wielrennen bezig. Dat was te zien en te horen. Ik hoop volgend jaar hier opnieuw met deze gele trui te staan. Ik voel de vermoeidheid wel in de benen, maar als je dit hier allemaal ziet, geeft dat je toch vleugels.'

Van Hecke: 'Gelukzalig gevoel'

'Dit is een gelukzalig gevoel. Veel volk, goede ambiance en op het podium staan met twee grote kampioenen. Het was echt hartvermarmend', gaf Belgisch kampioen Preben Van Hecke mee voor hij met de driekleur mocht plaatsnemen op het podium in het gezelschap van de twee smaakmakers van de afgelopen Tour de France.

Als beloning volgde op het podium alleszins een (groot) glas bier voor alledrie:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.