Upgrade Windows 10? Drie redenen om het te doen, drie om het niet te doen

Upgrade Windows 10? Drie redenen om het te doen, drie om het niet te doen

Foto: REUTERS

De vorige upgrade naar Windows 8 ligt bij veel Microsoftgebruikers nog zwaar op de maag. Velen keerden terug naar Windows 7. Moeten ze ook Windows 10 overslaan? ‘Weinig redenen om dat te doen’, zeggen ze bij Clickx magazine, waar ze het nieuwe besturingssysteem al konden uittesten.

DRIE REDENEN OM DE UPDATE TE DOEN

1. Gratis

‘Het is nu een jaar lang gratis als je Windows 7 of 8 hebt. En als je nu de meest recente versie hebt, zal je ook in de toekomst het langste recht hebben op gratis updates’, zegt Dries Cludts van het technologiemagazine Clickx en de site ZDnet.be.

2. Je krijgt het beste van 7 en 8

‘Windows 8 viel met de tegels niet in de smaak omdat het zo’n drastische verandering was. De tegels komen nu veel bescheidener terug, terwijl het voor de gebruiker van Windows 7 ook opnieuw vertrouwd aanvoelt, met onder andere de terugkeer van het Startmenu.’ Dus zowel de fans van Windows 7 als wie intussen verknocht is geraakt aan Windows 8 zouden zich thuis moeten voelen in Windows 10. ‘Bovendien zal hetzelfde platform na de pc’s, ook voor tablet, telefoon en Xbox gebruikt worden. Je zal overal dezelfde gebruikservaring hebben.’

3. Geen kinderziektes

‘We zagen weinig tekortkomingen op eerste zicht’, verzekeren ze bij Clickx. ‘En dat is vrij uitzonderlijk, omdat er bij vernieuwsingsoperaties bijna altijd kinderziektes opduiken, en die hebben we deze keer niet gezien.’ Microsoft heeft Windows tien dat ook niet minder dan negen maanden getest voor het werd uitgebracht.

DRIE REDENEN OM DE UPDATE NIET TE DOEN

1. Toch bugs?

‘Misschien kan je nog paar dagen wachten’, suggereren ze bij Clickx. ‘Als het massaal wordt uitgerold, kan het altijd zijn dat er nog kleine bugs opduiken die de komende dagen nog worden aangepast. Maar wacht niet te lang, doe het zeker binnen het jaar, zodat je het nog gratis kan doen.’

2. Geen dvd’s meer bekijken

Het Media Centre verdwijnt, en dat betekent dat je geen dvd’s meer op je laptop zal kunnen bekijken. Tenzij je daar zelf een apart programma voor kan installeren. Het meest bekende is VLC, dat je gratis kan downloaden. Andere opties zijn Media Player Classic of BSplayer. 'Later dit jaar komt Windows wel nog met een update, waarin ook een optie zal zitten voor een DVD-speler', zegt Cludts. 

3. Geen harten meer jagen

Nieuwe versie van mijnenveger? Check!

Nieuwe versie van Solitair? Check!

Nieuwe versie van Hearts? Nee!!!

Het kaartspel verdwijnt, geen hartenjagen meer dus op je computer.

Wie zijn computer wil voorbereiden op de overstap naar Windows 10, kan deze checklist alvast volgen.

Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees