Eerste vakantiemaand vol contrasten voor horeca aan kust

Het contrast kan niet groter zijn: begin juli zat het terras vol zonnende toeristen, de laatste dagen ligt het er verlaten bij. Foto: dji

Oostende / De Haan / Koksijde / Nieuwpoort / Bredene / Brugge / Knokke-Heist / De Panne / Blankenberge / Middelkerke -

Mooi begonnen, maar wisselvallig geëindigd. Het weer in de maand juli was geen onverdeeld succes aan de kust. Met grote contrasten als gevolg. Van een terras vol toeristen begin juli, tot een leeg terras de afgelopen dagen.

Maar er is beterschap in zicht. De weersvoorspellingen voor dit weekend beloven alvast zomerse temperaturen. ‘Eindelijk’, klinkt het bijna overal aan de kust. De afgelopen twee weken namen regenbuien en windstoten de bovenhand van de zon. Tot ergernis van de uitbaters van strandwinkels op de zeedijk.

‘De eerste week van juli en het weekend van 21 juli hebben we goed gewerkt. Maar de overige dagen was het een ramp. Ik heb niets van opblaasbaar gerief, of body- en skimboards moeten bestellen. Normaal gezien verkoop ik zo'n 60 windschermen. De afgelopen maand gingen er slechts negen de deur uit. Dat zegt genoeg zeker?’, zegt Yvan Broux van Photo Tropic op de Albert I-promenade.

Toch verliezen ze de moed niet aan de kust. 'Klagen zullen we niet doen. Daar win je niets bij. Augustus komt eraan, en het eerste weekend is alvast veelbelovend. Al kunnen we niet ontkennen dat juli geen topmaand was', zegt gocart- en fietsverhuurster Anne Boonefaes van Nico Fun on Wheels. 'Op sommige dagen deden we pas om 11.30 in plaats van 9uur open. Afgelopen zaterdag bleven we zelfs de ganse dag dicht. Het wisselvallig weer maakt het ons moeilijk om de planning voor de jobstudenten te maken. Het is vooral ook jammer dat het slechte weer begon vanaf 15 juli, toen het échte seizoen van start ging'.

In restaurants Aguadelmar en Ostend Queen in het Kursaal kijken ze verdeeld terug op de afgelopen zomermaand. 'Het theaterpakket dat we met het Kursaal aanbieden voor de musical Mamma Mia loopt vrij goed. Op onze terrassen hebben we op de zeedijk 120 plaatsen en bij Aguadelmar 100 plaatsen, maar hier hadden we af te rekenen met het mindere weer', zegt zaakvoerder Anthony Smaele. 'Juli was een rare maand. Bij prachtig weer was er een massa volk. Op de mindere dagen speelde de wind op de zeedijk ons parten. Maar de zomer duurt nog lang. We zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat topdagen aankomen. Te beginnen met dit weekend'.

De hotelsector is tevreden over de start van de zomer. 'We hadden een prachtige voorzomer, waardoor het seizoen eigenlijk vroeg is gestart', zegt Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust. 'Tijdens de weekends zaten de hotels tot 95procent vol, op weekdagen was dat 80 procent. We zitten dus op schema om straks te kunnen terugkijken op een mooie zomer'.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees