Zeldzaam natuurfenomeen aan de hemel vanavond

Zeldzaam natuurfenomeen aan de hemel vanavond

Foto: ss

Wie vanavond naar de hemel kijkt, zal een ‘blue moon’ zien. Maar wie verwacht écht een blauwe maan te spotten, is er aan voor de moeite. Met ‘blue moon’ wordt namelijk gewoon enkel aangegeven dat het voor de tweede keer in één maand tijd volle maan is.

De naam heeft dus niks te maken met de kleur van de maan, maar wordt gebruikt om aan te duiden dat het om een zeldzaamheid gaat. De laatste ‘blauwe maan’ was in augustus 2012. De volgende mogen we verwachten in januari 2018. In dat jaar zijn er zelfs twee in één jaar tijd, wat nog zeldzamer is dan een blauwe maan op zich.

Officieel was het afgelopen middag exact om 12.43 uur volle maan. Maar aangezien het overdag is, konden we daar niet veel van merken. Komende nacht, wanneer de duisternis invalt, kunnen we de blauwe maan opnieuw zien. Aangezien het KMI droog weer met brede opklaringen verwacht, zal de maan dus goed zichtbaar zijn.

Maar een blauwe kleur zal ze dus niet hebben. De maan zal er niet anders uitzien dan een ‘gewone’ volle maan. Maar als u dan toch naar de hemel aan het staren bent, kan u misschien wel een vallende ster spotten. De jaarlijkse ‘meteorietenregen’ Dekta Aquariids zit deze week namelijk aan z’n piek.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S