Zeven burgers gedood bij luchtaanvallen

Leider Koerdistan roept PKK op te vertrekken uit Irak

Leider Koerdistan roept PKK op te vertrekken uit Irak

De moeder van een op 30 juli gedode soldaat huilt tijdens de begrafenis van haar zoon in Ankara. Foto: AP

De Turkse luchtmacht heeft zaterdagochtend opnieuw stellingen in het noorden van Irak aangevallen die vermoedelijk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn. Daarbij zijn minstens acht burgers gedood, meldden plaatselijke bewoners. Sinds de start van de aanvallen zijn al 260 PKK-strijders gedood.

Acht burgers werden gedood en nog eens zeven mensen raakten gewond bij het bombardement dat kort voor zonsopgang werd uitgevoerd in het noorden van Irak. Het Turkse persbureau Firat, dat bij de PKK aanleunt, verspreidde foto’s van slachtoffers van de aanvallen. De echtheid ervan kon niet worden nagegaan.

Vorige week begon Turkije een luchtoorlog tegen de PKK in Iraaks-Koerdistan en werd het vredesproces met de organisatie opgezegd. De PKK heeft meermaals politieagenten in Turkije aangevallen. In één week van aanvallen zijn al ongeveer 260 Koerdische strijders getroffen. Honderden anderen geraakten gewond. Dat meldt het Turkse nieuwsagentschap Anadolu zaterdag. Het bericht kon niet meteen bij een andere bron geverifieerd worden.

De regering van het autonome Iraaks-Koerdistan en de Iraakse regering hebben Turkije opgeroepen de luchtaanvallen te staken. Beide zijden moeten weer over vrede onderhandelen, klonk het.

Burgerslachtoffers

De leider van de Iraakse semi-autonome regio Koerdistan heeft de Koerdische Arbeiderspartij PKK verzocht de regio te verlaten na de luchtaanvallen van Turkije op de groep. President Massoed Barzani van de Koerdische regio in het noorden van Irak riep Turkije en de PKK op terug te keren naar de onderhandelingstafel, zo liet zijn bureau weten.

'De PKK moet haar strijd uit de regio Iraaks-Koerdistan wegtrekken zodat burgers niet het slachtoffer van deze oorlog worden', aldus het bureau in een communiqué.

ISIS

Het Turkse nieuwsagentschap meldde dat de broer van de leider van de pro-Koerdische partij van Turkije, Selahattin Demirtas, onder de gewonden was. Nurettin Demirtas sloot zich aan bij de Koerdische guerrilla in de bergen in het noorden van Irak. Het Turkse bewind ziet er een bijkomende aanwijzing in van de botsing tussen de PKK en de pro-Koerdische partij HDP.

Ankara lanceerde op 24 juli een ‘oorlog tegen het terrorisme’ waarbij zowel de PKK als strijders van de groep ISIS (Islamitische Staat) in Syrië geviseerd worden. Maar de tientallen luchtaanvallen die sindsdien werden uitgevoerd, waren op de Koerdische guerrilla toegespitst. Slechts drie ervan waren tegen IS gericht volgens officiële berichten.

Corrigeer

NIEUWS