Selma na vijftig jaar opnieuw vertrekpunt voor protestmars

Selma na vijftig jaar opnieuw vertrekpunt voor protestmars

Foto: AP

Vijftig jaar nadat Martin Luther King een protestmars leidde van het stadje Selma naar Montgomery, om gelijke stemrechten te eisen voor zwarte Amerikanen, wordt dit nog eens overgedaan. De deelnemers begonnen zaterdag aan hun veertig dagen lange tocht die hen van Selma naar Washington DC moet brengen.

De burgerrechtenactivisten menen dat de mars broodnodig is, omdat de verworven burgerrechten steeds vaker onder vuur komen te liggen, waarmee ze onder meer verwijzen naar de moord op de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson, bijna een jaar geleden.

De protestmars America’s Journey for Justice kent hetzelfde vertrekpunt als deze in 1965 onder leiding van Marthin Luther King, en die ervoor zorgde dat president Lyndon B. Johnson datzelfde jaar nog de Voting Rights Act ondertekende, een verhaal dat onlangs meesterlijk werd verfilmd door Ava DuVernay

De deelnemers vertrokken zaterdag in Selma in de staat Alabama, en een route van 1.385 kilometer brengt hun onder meer langs de staten Georgia, South Carolina, North Carolina en Virginia.

Ze passeerden ook de Edmund Pettus Bridge, de plaats waar op zondag 7 maart 1965 de politie een vreedzame mars van zwarte activisten met geweld uit elkaar dreef. Ook toen was de dood van een zwarte man door een blanke agent de aanleiding geweest.

Het eerste deel van de mars, die zo’n zestien keer langer is dan de vijfdaagse mars van Selma naar Montgomery vijftig jaar geleden, kon alvast rekenen op 200 deelnemers. De organisatoren hopen dat een laatste rally in Washington DC half september nog duizenden deelnemers kan lokken.

Corrigeer

NIEUWS