Kotatgent: ‘Driekwart Gentse studentenkamers verhuurd’

Kotatgent: ‘Driekwart Gentse studentenkamers verhuurd’

Foto: Jimmy Kets

Gent -

Ook in Gent loopt de kotenverhuur als een trein. Driekwart van ons aanbod is al verhuurd, zegt de overkoepelende organisatie Kotatgent.

Maandag maakten Leuven, Antwerpen en Brussel een tussenstand bekend van het aantal verhuurde studentenkamers op de markt. Vandaag doet ook Gent dat.

'Voor het komende academiejaar worden 1.148 kamers en 537 studio’s aangeboden via Kotatgent . Daarvan staan er nu nog 289 kamers en 118 studio’s te huur via onze website. De rest is verhuurd', zegt Kris Van der Haegen, adjunct-directeur van de dienst Wonen van de Stad Gent.

Kotatgent is een samenwerkingsverband tussen Stad Gent, Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, KU Leuven, Odisee en Luca, School of Arts. Naast Kotatgent bestaat er nog een ruim aanbod van studentenkamers op de privémarkt.

Grootste studentenstad

Gent is met zijn 70.000 studenten in het hoger onderwijs de grootste studentenstad van Vlaanderen. 30.000 van hen verblijven er ‘op kot’.

Het voordeel van het huren van studentenkamer via Kotatgent is onder meer dat ze met modelhuurcontracten en huishoudelijke reglementen werken. 'Die worden veel gebruikt', aldus Van der Haegen.

Daarnaast wordt ook elke kamer of studio administratief gecontroleerd, er wordt nagegaan of ze wel aan studenten verhuurd mag worden. Huisdelen, appartement delen en andere alternatieve circuits die niet correct vergund zijn, komen er ook niet op. 'Dat stelt zowel de ouders als de studenten gerust', zegt Kris Van der Haegen.

Huurprijs

De gemiddelde huurprijs voor een kamer via Kotatgent bedraagt 336 euro, kosten inbegrepen. Voor een studio is dat 464 euro. Een jaar geleden was dat nog respectievelijk 325 en 459 euro.

'Uiteraard komt er nog een verhuurpiek in september', zegt Kris Van der Haegen. Wat de kwaliteit van de aangeboden studentenkamers betreft, vindt het adjunct-diensthoofd van de dienst Wonen dat die er - zowel bouwtechnisch als qua beheer - op vooruit gaan. Dat komt onder meer door de ontwikkeling van grootschalige complexen die doorgaans nieuwbouw of een volledige renovatie omvatten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees