Witte rook: Scifo bondscoach (en bond betaalt zijn taalbad)

Witte rook: Scifo bondscoach (en bond betaalt zijn taalbad)

Enzo Scifo is de nieuwe bondscoach bij de beloften Foto: Photonews

Na een lange dag overleg op het hoofdkwartier van de Belgische voetbalbond zijn door de Raad van Bestuur enkele belangrijke beslissingen genomen: zo is beslist dat Enzo Scifo de nieuwe bondscoach wordt van de beloften, en blijft het ontslag van scheidsrechtersbaas Frank De Bleeckere behouden. Dat maakte KBVB-voorzitter François De Keersmaecker vandaag bekend op een persconferentie.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Enzo Scifo volgt als bondscoach bij de beloften Johan Walem op, die coach werd bij KV Kortrijk. Scifo ondertekende een contract tot juni 2017 (tot en met het EK -21 in Polen). Hij leidt zijn eerste wedstrijd op 4 september, dan werken de beloften een EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Letland af. Voor de 49-jarige Scifo is het de eerste trainersjob sinds zijn ontslag bij Bergen in september 2013. Eerder stond hij al aan het roer bij Charleroi, Tubeke en Moeskroen. 'Zijn internationale ervaring is onbetwistbaar, waardoor we ervan overtuigd zijn dat hij ervoor kan zorgen dat de beloften vooruitgang boeken', aldus De Keersmaecker.

Scifo was de eerste keuze van bondscoach Marc Wilmots, die eerder op dinsdag zijn mening gaf over de toekomstige beloftencoach. 'Hij ziet in Scifo iemand die zijn eigen visie op het voetbal kan overbrengen aan de beloften. Op die manier wordt het systeem van de A-ploeg doorgegeven aan de toekomstige Rode Duivels', verklaarde De Keersmaecker de beslissing.

Opvallend: er was veel verzet tegen de aanstelling van Scifo omdat hij het Nederlands niet machtig is, terwijl dat voor het gros van de jonge Rode Duivels de moedertaal is. Maar daar past de bond een mouw aan door hem op taalbad te sturen, een beslissing waar ook Scifo zich toe heeft geëngageerd en die de bond zal betalen. De Keersmaecker beloofde ook dat 'in een eerste fase de taalproblemen binnen de staf van de beloften worden opgelost', door keeperstrainer Filip De Wilde voorlopig als tolk te laten optreden. 'Er zijn in de technische staf van de beloftenploeg genoeg mensen die Nederlands spreken, zoals De Wilde. Hij kan individueel en in groep de boodschap in het Nederlands overbrengen.'

Ontslag De Bleeckere wordt niet teruggedraaid

De Keersmaecker en CEO Gérard Linard moesten zich ook verantwoorden over het plotse ontslag van scheidsrechtersbaas Frank De Bleeckere, die vorige week om 'budgettaire redenen' aan de kant werd gezet. Dat ontslag blijft behouden, maar de Waal Eric Romain wordt niet zoals verwacht zijn vervanger. Voorlopig zal technisch directeur Paul Allaerts superviseren.

Opvallend, want ook Allaerts lag onder vuur vanuit Franstalige hoek. De voormalige voetbalscheidsrechter werd dinsdag voor de vergadering van de Raad van Bestuur uitgenodigd om zijn visie te delen. Die besliste daarop om het takenpakket van Allaerts te halveren van vier naar twee functies. Hij blijft aan het hoofd staan van de Belgische arbitrage en zal ook de sporttechnische afdeling leiden. Het beheer van het competitiedepartement en de taak om te zorgen voor de omkadering van de Rode Duivels worden hem ontnomen.

Ook de hoge facturen voor scoutingopdrachten bij de Rode Duivels kwamen op tafel, maar daar bracht de Raad van Bestuur begrip op voor het feit dat Wilmots 'niet persoonlijk verantwoordelijk was voor de facturen in kwestie'. Op de persconferentie in de Houba de Stroperlaan was bij wijze van symboliek de voltallige Raad van Bestuur aanwezig. 'We willen de rangen sluiten en samenwerken voor een betere operationele werking van de KBVB', aldus De Keersmaecker, die evenwel toegaf dat er stemmingen nodig waren om bepaalde knopen door te hakken.

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0