Zetten juridische stappen tegen verbod op onverdoofd slachten

Moslims verklaren Weyts de oorlog

Moslims verklaren Weyts de oorlog

Foto: BELGA

De moslimgemeenschap eist van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) dat hij voor 1 september zijn ‘onwettige beslissing’ op onverdoofd slachten intrekt. Dat blijkt uit een officiële ingebrekestelling die gisteren in zijn bus viel. Doet hij dat niet, dan trekken ze alle juridische registers open.

De 48 organisaties suggereren Weyts het Offerfeest te erkennen als een Vlaamse, culturele ­traditie. Zo zou een uitzondering mogelijk zijn op de Europese dierenwelzijnsregels, waardoor ­onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren wel mogelijk is.

Weyts houdt voet bij stuk. ‘Waarom hebben we nog regels als we ze, onder druk, aan de kant schuiven? En het onverdoofd slachten als een Vlaamse, culturele traditie omschrijven? Ik dacht het niet. Vlaanderen moet dierenwelzijn ernstig nemen en dierenleed maximaal trachten te voorkomen, zeker wanneer de Europese regelgeving op dat vlak zo klaar is als een klontje.'

Dat de moslimgemeenschap gekant is tegen een verbod op onverdoofd slachten is niet nieuw. Ze doen dat, zo blijkt uit de ingebrekestelling, om geloofsredenen. Moslims die in andere landen instemmen met verdoofd slachten behoren tot 'minderheidsstrekkingen'.

De 48 organisaties verwijten Weyts nalatigheid, omdat hij geen maatregelen nam om de capaciteit in de erkende slachthuizen op te trekken. In die slachthuizen mag wel nog onverdoofd geslacht worden.

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees