Seks & Relaties

OVERZICHT. Zoveel kans maakt u op een scheiding

OVERZICHT. Zoveel kans maakt u op een scheiding

Foto: ss

Wie de afgelopen jaren trouwde, heeft meer kans op een geslaagd huwelijk dan tien jaar geleden. Dat blijkt althans uit een analyse van de federale overheidsdienst Economie. In 2013 was de kans op een echtscheiding 51,2 procent, vijf procent minder dan in 2003.

Koppels die in 1960 in het huwelijksbootje stapten, hadden volgens de berekeningen van de FOD Economie amper 6,7 procent kans op een scheiding voor hun 50ste huwelijksverjaardag. Dat percentage steeg de voorbije decennia fors, met pieken in 1991, 1995 en 2008, toen wetswijzigingen het makkelijker maakten om te scheiden.

Na het absolute hoogtepunt in 2008 (69% kans op een breuk) is de kans op een scheiding jaar na jaar gedaald, tot 51,2 procent in 2013. Recente huwelijken lijken dus meer kans op slagen te hebben. Een mogelijke verklaring is de toenemende populariteit van het wettelijk samenwonen. Sinds 2000 kan je zo’n contract aangaan met je partner. Trouwen enkel voor een erkend statuut is dus niet meer nodig. De verschuiving naar wettelijk samenwonen betekent overigens niet dat er minder relaties op de klippen lopen: in 2013 werden in ons land net geen 36.000 samenlevingscontracten stopgezet.

Piek in scheidingen na 4 jaar huwelijk

Uit de cijfers van de FOD Economie blijkt verder nog dat het derde en het vier jaar na het jawoord voor veel koppels een kantelmoment zijn. Een analyse van de echtscheidingen in 2012 toont aan dat de meeste huwelijken net in die periode stranden. Vanaf het vijfde huwelijksjaar daalt de kans op een echtscheiding weer.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees