Zo bespaar je ook in de zomer energie

Zo bespaar je ook in de zomer energie

Foto: ss

De verwarming wordt in de zomer nauwelijks opgezet, we nemen vaker een koude in plaats van een warme douche, het licht moet minder snel aan en we zetten de tv minder snel op, want we zitten te genieten op een terrasje. In de zomer ligt ons verbruik sowieso al lager dan in de winter. Toch kan het nog altijd wat beter. Met deze tips kan je ook tijdens de zomer nog heel wat energie besparen.

> Net kleren gewassen? In plaats van ze in de droogkast te stoppen, kan je ze ook buiten aan een draad of op een droogrek hangen. De warme lucht zorgt ervoor dat de kleren ook op die manier vrij snel door geraken.

> In plaats van airco te gebruiken in jouw huis, kan je ook op strategische momenten de ramen open zetten en weer sluiten. Doe enkel 's ochtends en 's avonds, als het minder warm is, de ramen open. Sluit overdag ook de gordijnen, zodat de warmte minder goed binnen kan. Een extra tip daarbij: investeer in zonnewering. Dit houdt de zon en de warmte nog meer buiten dan gewone gordijnen. In de winter zorgt zonnewering voor extra isolatie, zodat je ook in de winter energie kan besparen.

> Zet uw verwarmingsketel op zomerstand, als u ketel zo'n stand heeft. Op die manier zal de verwarming niet aanslaan als het bijvoorbeeld 's morgens nog wat koeler is. Op die manier kan je tot 21 procent besparen op jouw verbruik.

> BBQ-vlees voor 's avonds 's ochtends uit de vriezer nemen om te laten ontdooien? Laat het ontdooien in de koelkast, want je bespaart er energie mee. Het bevroren vlees geeft kou af aan de koelkast, waardoor die zelf minder koelte moet produceren en de koelkast zo dus iets minder energie verbruikt.

> Nog een koelkast- en vriezer-tip: Zorg ervoor dat vriezer en koelkast zo kort mogelijk worden geopend en dat ze altijd goed gesloten zijn. Zo vermijd je ijsvorming en vermijd je ook een hoger verbruik. Iedere millimeter ijs in de vriezer of koelkast betekent namelijk een stijging van het verbruik met vijf procent.

> Wil je jouw auto mooi laten blinken in de zonnestralen? Gebruik bij het wassen van de auto geen drinkwater, maar gebruik regenwater. Op die manier daalt jouw waterverbruik. Hetzelfde geldt trouwens voor het sproeien van de bloemen en planten in jouw tuin tijdens warme zomerdagen: geen kraantjeswater gebruiken, maar gebruik regenwater uit bijvoorbeeld een regenton.

 

Corrigeer