'De ouders willen weten waarom hun kinderen in die tunnel zijn verongelukt'

'De ouders willen weten waarom hun kinderen in die tunnel zijn verongelukt'

Foto: BELGAIMAGE

Job Knoester, de advocaat van een aantal Belgische en Nederlandse ouders wier kinderen omkwamen in de busramp van Sierre, beraadt zich over een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Knoester noemt de beslissing van het Zwitserse Hooggerechtshof om de zaak-Sierre te seponeren 'teleurstellend'.

'Het is de ouders er niet om te doen een strafzaak te openen', aldus Knoester. 'Dat is een misverstand dat in de media ten onrechte in stand wordt gehouden. De ouders willen alleen duidelijkheid krijgen over de doodsoorzaak van hun kinderen. Ze willen weten waarom hun kinderen in die tunnel op de snelweg in Zwitserland zijn om het leven gekomen, zodat ze aan hun rouwproces kunnen beginnen', zegt de Nederlandse advocaat aan Belga vrijdagmiddag.

De busramp gebeurde op 13 maart 2012 en eiste 28 dodelijke slachtoffers, onder wie 22 schoolkinderen die op wintersportvakantie waren in Zwitserland. De kinderen waren afkomstig uit scholen in Lommel en Heverlee.

Het Hooggerechtshof van Zwitserland bevestigde vrijdag de beslissing van de rechtbank van het kanton Wallis, die had geoordeeld dat de seponering gerechtvaardigd is vanwege het overlijden van de buschauffeur bij de ramp. Een inbeschuldigingstelling is daardoor onmogelijk, zo klinkt het.

Knoester vindt het ongehoord dat het Zwitserse gerecht niet eens het effect van de anitdepressiemedicatie die de chauffeur slikte, heeft willen onderzoeken en ook niet van een reconstructie van het verkeersongeval wilde weten. 'Je kunt beslissen dat de medicatie er voor niets tussen zit, als je dat tenminste onderzocht hebt', zegt Knoester. 'Maar hier wordt een stelling al meteen afgewimpeld nog voor ze degelijk onderzocht is, en dat kan niet.'

De advocaat heeft zes maanden de tijd om een procedure bij het Hof voor Mensenrechten in Straatsburg te starten.

Inbeschuldigingstelling onmogelijk

De rechtbank bevestigde vrijdag een beslissing van de rechtbank van het kanton Wallis. Die had geoordeeld dat de seponering gerechtvaardigd is vanwege het overlijden van de buschauffeur bij de ramp. Een inbeschuldigingstelling is daardoor onmogelijk.

Het federaal tribunaal benadrukt dat ook andere strafrechtelijke aansprakelijkheden uitgesloten zijn. Zo werd de producent van de geneesmiddelen die de chauffeur nam niet aansprakelijk gesteld, noch de dokter die ze had voorgeschreven.

Het onderzoek wees uit dat de 34-jarige chauffeur een aandoening had aan de kransslagader en dat hij antidepressiva slikte met paroxetine, dat bij het begin van de behandeling zelfmoordneigingen kan opwekken.

Maar het gerecht in Wallis stelde vast dat de chauffeur het geneesmiddel al twee jaar nam en dat de standaarddosis met de helft was verminderd begin 2012. De bedoeling was om het gebruik uiteindelijk compleet af te bouwen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees