Vredesoverleg Gent herdenkt kwart miljoen slachtoffers atoomaanval

6 augustus, 8u15, nu 70 jaar geleden,. Een Amerikaanse bommenwerper werpt vanop 9.500 meter hoogte de atoombom Little Boy boven de Japanse stad Hiroshima.. Drie dagen later dropt een andere bommenwerper een tweede atoombom Fat Boy boven Nagasaki. Gevolg: een kwart miljoen slachtoffers. Vredesoverleg Gent herdacht de slachtoffers gisteren met een concert in de Sint-Niklaaskerk en een herdenkingsmoment aan de Korenlei.

Ruim 200 personen woonden het concert van het Gentse koor 2de Adem bij. Onder leiding van dirigent Maarten Van Inghelghem brachten ze fragmenten uit MONU van Benjamin Lycke en Mien Bogaert. Het werk ging in première op 22 april in Brugge, naar aanleiding van de herdenkingsmomenten van de eerste wereldoorlog. Stijn Hanssens zorgde voor de orgelpartijen, en speciaal voor het herdenkingsconcert kwam de Japanse sopraansolo Kyoko Ishida uit Japan overgevlogen. Het koor bracht ook nog een werk van dirigent Maarten Van Ingelgem zelf en van Karen P. Thomas.

Aan de Gras- en Korenlei en op de Sint-Michielsbrug waren verschillende honderden mensen bijeengekomen om te kijken naar het te water laten van 70 lampions op de Leie. Ze konden er ook luisteren naar de muziek van harpiste Lakhsmi. 

Pieter Teirlinck van de organiserende vzw Vrede hekelde het beleid van de Belgische regering: enerzijds ondertekende België het non-proliferatieverdrag waarin afgesproken werd geen kernwapesn te bemachtigen, anderzijds zijn we de facto een kernwapenstraat want al meer dan een halve eeuw liggen er 10 tot 20 kernbommen op ons grondgebied' aldus Teirlinck, die vond dat er klaarheid moet komen. 

Plaatsvervangend burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) vertelde het verhaal van Sasaki Sadako, één van de bekendste slachtoffers van de atoomaanvallen: ze was toen 2 jaar, overleefde de vuurzee en groeide op tot een jonge sterke atlete die aan hardlopen deed; Op haar elfde werd ze plots onwel tijdens een training. Bleek dat ze leukemie had, als gevolg van de blootstelling aan de straling van de atoombom. 'Een intriest verhaal' aldus Mathias De Clercq, 'dat door merg en been gaat'.

De Clercq verwees ook nog naar de 23ste editie van de  jamboree, de wereldbijeenkomst van de scouts. Die  beleefde zaterdag haar laatste dag en had niet toevallig plaats in Japan, 70 jaar na de vreselijke gebeurtenis, die wel het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende, maar die ook een kwart miljoen slachtoffers in Japan eiste: 'Ook de Gentse scouts die aan de jamboree deelnamen zullen daar ongetwijfeld een beklijvende les geschiedenis gekregen hebben' aldus nog De Clercq.

Mathias DeClercq ontweek de kritiek van Teirlinck niet: 'Atoomwapens werden er nadien tot nu toe niet meer gebruikt, maar het nog bestaande arsenaal is enorm. De pogingen om dat arsenaal te reduceren zijn bekend, maar het proces verloopt tergend traag' gaf De Clercq toe. Daarmee legde hij de link naar de wereldwijde vereniging van burgemeesters voor Vreder, waar Gent al sinds 1997 als één van de eerste steden in België lid van is. 'We waren trouwens ook de eerste stad met een eigen stedelijk Vredeshuis' besloot De Clercq en hij verwees naar de vieringen die in september plaats zullen vinden. Dan bestaat het Vredeshuis 20 jaar.

Info daarover op de site van het Vredeshuis.

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio