Coalitiepartner CD&V is tegen

Oppositie schaart zich achter standpunt Weyts rond ritueel slachten

© Dries Luyten

© blg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een algemeen verbod op ritueel slachten, zoals minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil, is niet voor deze legis­latuur. Binnen de Vlaamse meerderheid stuit hij op een njet. Ook de joodse gemeenschap roert zich nu tegen het totaalverbod. Weyts krijgt wel steun uit onverwachte hoek, meer bepaald van oppositiepartij SP.A.

Hannes Cattebeke, mju, jvt, gjs

Volgens Michael Freilich, hoofdredacteur van het maandblad Joods Actueel, zou een algemeen verbod op ritueel slachten in de eerste plaats de Joodse gemeenschap treffen. ‘In de moslimgemeenschap zijn er verschillende opvattingen. Sommigen vinden dat verdoofd slachten wel kan. Wij daarentegen hebben geen alternatief. Een verbod op onverdoofd slachten invoeren, komt dus neer op het wegpesten van de joden. De laatste die ons zo’n verbod heeft opgelegd, was Adolf Hitler toen hij aan de macht kwam. Het ligt dus erg gevoelig.’

CD&V fluit Weyts terug

Na de juridische stappen van de moslimgemeenschap tegen het verbod op onverdoofde slachtingen op tijdelijke slachtvloeren koos Ben Weyts (N-VA) voor de vlucht vooruit. ‘Er moesten nog wat geesten rijpen’, maar de minister van Dierenwelzijn wil het verbod zelfs uitbreiden naar de erkende slachtvloeren. Dat zal in elk geval niet meer deze legislatuur zijn, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes. ‘Weyts wil veel verder gaan dan de ­Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in ­erkende slachthuizen.’

Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden. ‘Zo geef je aan moslims, maar ook aan joden, de mogelijkheid om de riten uit hun godsdienst te behouden’, zegt Claes. Op zich noemt ze een tijdelijke verdoving wel aan te raden, ‘maar het is voor ons in deze belangrijker wat de godsdiensten zelf vinden’.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) blijft ondanks stevige kritiek pleiten voor een totaalverbod op onverdoofd slachten. Maar politiek is zo’n verbod volgens hem nog niet haalbaar.

'Geen pleidooi tegen godsdiensten'

Ben Weyts vindt dat hij als minister van Welzijn moet streven naar een totaalverbod. ‘Ik hou geen pleidooi tegen godsdiensten of religieuze gemeenschappen, wel voor dierenwelzijn’, reageerde hij in het Radio 1-programma De Ochtend. ‘Elk dierenleed dat we kunnen vermijden, moeten we vermijden.’

Maar een totaalverbod is nog niet voor vandaag. Zo liet CD&V al weten dat een totaalverbod zeker niet meer voor deze legislatuur zal zijn. ‘Wij vinden het belangrijk dat de godsdiensten hun rituelen kunnen behouden’, zei CD&V-parlementslid Sonja Claes.

Minister Weyts beseft dat een totaalverbod politiek nog niet haalbaar is. ‘De geesten in Vlaanderen zijn nog niet gerijpt. Ik betreurt dat. Zolang er geen democratische meerderheid is, zal er geen totaalverbod komen. Maar ik ga er wel naar blijven streven.’

SP.A: 'Weyts moet consequent zijn'

Oppositiepartij SP.A schaart zich wel achter de oproep van Weyts. ‘Wij volgen de minister in zijn pleidooi om onnodig dierenleed maximaal te vermijden. Wij zijn ook te vinden voor een algemeen verbod op onverdoofd slachten op termijn', zegt Vlaams parlementslid Els Robeyns.

In ruil voor die steun vraagt SP.A de minister wel ‘consequent te zijn op het vlak van dierenwelzijn’ en ook andere maatregelen in die richting goed te keuren, zoals het terugdraaien van de uitbreiding van het jachtdecreet en het steunen van een verbod op pelsdierkwekerijen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer