Mode

Gentse Primark klaar voor stormloop: kijk alvast eens mee binnen

Gent - In de nieuwe Primark-vestiging in de Langemunt in Gent - de vierde in ons land - wordt dinsdag alles klaargemaakt voor de opening op woensdag. De winkel doet om 11 uur de deuren open, maar De Gentenaar mocht al eens binnen kijken. Om chaos te vermijden in de Langemunt zijn er politieagenten, dranghekken en securitymensen voorzien. Het stadsbestuur roept mensen op om niet allemaal op de eerste dag te komen. De handelaars in de Langemunt zijn niet bang, maar niet iedereen in Gent zit te wachten op de Primark.

De nieuwe Primark-winkel is 4.500 vierkante meter groot, voorziet jobs voor 253 mensen en heeft twee verdiepingen. Het is samen met een grote H&M-vestiging het paradepaardje van het Vrijdagmarkt-project. De verbouwing van de volledige hoek tussen de Vrijdagmarkt en de Onderstraat verliep jarenlang moeilijk, tot MG Real Estate het project naar zich toetrok. Vandaag zijn zowat alle winkelpanden klaar en zijn de meeste appartementen verhuurd.

De opening van Primark woensdag is een van de laatste stappen in de herontwikkeling van het complex. De Ierse modegigant opent na vestigingen in Luik, Brussel en Hasselt een grote, nieuwe winkel in Gent, de tweede grootste van België. De ingang ligt in de Langemunt. Aan de Vrijdagmarkt is enkel een dienstingang. 'We maken er woensdag een heel feest van', zegt woordvoerder Charlotte Van Bladel. 'Er zijn dansers en dj's voorzien. Qua opkomst verwachten we iets tussen Brussel en Hasselt. Bij de opening van de winkel in Brussel was er veel volk, in Hasselt iets minder.'

Dranghekken

Om chaos of een overrompeling te vermijden zijn er afspraken gemaakt met het stadsbestuur van Gent, de politie en de brandweer. De eerste drie dagen is er bijstand van politieagenten voorzien. 'Die kan eventueel verlengd worden, afhankelijk van de drukte of als de toeloop zo enorm is', klinkt het op het kabinet van burgemeester Termont. 'We vragen mensen om niet allemaal op de eerste dagen te komen, en zeker niet om 11 uur.'

Stewards van Primark zullen er op moeten toezien dat er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel zijn. Om de doorgang in de Langemunt, een drukke winkelstraat, niet te hinderden zijn er dranghekken voorzien. Een eventuele rij van aanschuivende klanten zal gevormd worden in de richting van de Vrijdagmarkt, indien nodig de hoek om. 'Alle andere winkels zullen bereikbaar blijven', zegt woordvoerder Charlotte Van Bladel.

Vooroordelen

Waarom de opening van nog een Primark - toch al de vierde van het land - zo'n hype blijft, weet Van Bladel ook niet. 'Primark volgt alle trends en is supergoedkoop. Dat spreekt veel mensen aan. Wij hebben geen eigen designers, maar volgen de trends wel snel op. We verwachten veel volk, maar alles zal niet op één dag op zijn.'

De Ierse keten kreeg de laatste jaren veel kritiek over de arbeidsomstandigheden bij de productie van de goedkope kledij die ze aanbiedt. 'Er zijn veel vooroordelen omdat Primark zo goedkoop is. Dan moet er wel iets niet kloppen, denken mensen. Maar Primark kan zo'n grote hoeveelheden bestellen - we weten bijvoorbeeld nu al dat we twee miljoen sokken gaan verkopen - dat de prijs laag kan zijn', zegt Van Bladel. 'Primark heeft bovendien al meer dan tweeduizend controles gedaan bij leveranciers. Het is niet gemakkelijk, maar er wordt wel degelijk veel op ingezet.'

Tweede Veldstraat

Met de komst van de Ierse gigant verliest de Langemunt - de oudste winkelstraat van Gent volgens de lokale dekenij - haar status als ‘klein broertje van de Veldstraat’. Grote ketens hebben er de macht. Van de 47 winkelpanden in de straat, horecazaken niet meegeteld, zijn er 23 filialen van internationale merken. Nog eens 14 zijn kleinere Belgische ketens, blijkt uit een telling van onze redactie. Er blijven acht zelfstandigen over. Twee panden staan leeg.

En toch zijn de laatste zelfstandigen niet bang. ‘Hoe meer volk hier loopt, hoe beter.’

Toch zit niet iedereen in Gent te wachten op de komst van Primark. De kleine modezaak Mieke aan de Vrijdagmarkt beschilderde haar vitrine met de tekst Darkness is coming. Welcome #primarkgent en zette een paspop in rouwkledij achter het raam. 'Een ironische knipoog', klinkt het bij de zaak.

Hallo, Primark! #miekeshop #primarkgent #darknessiscoming #iamthequeen

Posted by Mieke De Winter on zaterdag 8 augustus 2015

Primark opent woensdag om 11 uur de deuren voor het publiek. Daarna is de winkel elke dag - behalve zondag - open vanaf 9 uur tot 19 uur, tot 20 uur op zaterdag.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees