Commentaar

Troebele rook

Troebele rook

Peter Mijlemans

Er zijn zelden zoveel deadlines gesteld als in de Griekse crisis. Maar eindelijk is er ‘witte rook’ voor een derde reddingsplan, goed voor 86 miljard euro. Al is de rook meer dan een beetje troebel. Een technische overeenkomst heet het, wat betekent dat er nog lastige details besproken moeten worden. En dat het politiek nog erg moeilijk ligt.

De vraag is of je de Griekse premier Tsipras nog verder op de knieën krijgt. Zowat alles wat hij beloofd had niet te doen –van de verhoging van de pensioenleeftijd tot het aanpakken van de sociale zekerheid – geeft hij op. De nieuwe wind die door de Griekse politiek waaide, is gekeerd naar de oude hoek. Hij wil snel gaan, gokt op vervroegde verkiezingen om van die (extreem-)linkse criticasters binnen zijn partij af te raken. Met als enige trofee dat zijn land in de eurozone blijft, wat de modale Griek uit­eindelijk wil.

Bij de grote vijand, Duitsland, ligt het net ­anders. Bondskanselier Merkel duwde de voorbije maanden vooral op de rem, een deel van haar achterban blijft dat ook nu doen. Merkel zit met dissidentie aan haar rechterkant. Voor beide ­leiders lijkt de eigen toekomst even belangrijk als een echt reddingsplan. Ondertussen stelt ­niemand zich de juiste vraag: of de groei van 3,5 procent die nu wordt vooropgesteld tegen 2018, wel mogelijk is voor een economie die met touwtjes en ijzerdraad aan elkaar hangt.

Wat er echt ontbreekt? Een – gedeeltelijke – schuldkwijtschelding, volgens alle economen ter wereld de ­enige redding. Zelfs het IMF – dat niet van enig medevoelen beschuldigd kan worden als het om centen gaat – is het daar mee eens. Dat is niet alleen in Duitsland maar in heel Europa onbespreekbaar. In navolging van ­Griekenland zijn meerdere links-populistische partijen opgestaan die het einde van de besparingspolitiek beloven. De Grieken geven wat ze echt nodig hebben, zou die nog meer de wind in de zeilen geven.

Een gedeeltelijke schuldkwijtschelding zou nochtans perfect kunnen. Een Duitse universiteit heeft berekend dat de welstellende Europese landen goed hebben gevaren dankzij de Griekse crisis. In onzekere tijden vlucht geld naar veilige havens en daalt de rente op de staatsleningen. Hoe slechter de vooruitzichten, hoe beter voor de staatskas. Duitsland verdiende zo al 100 miljard euro. Als Griekenland toch geen cent terugbetaalt, zou het land nog 10 miljard verdienen. Zoiets noemt men pervers.

Corrigeer