Canadese Alison Jackson pakt superpremie in Memorial Van Beek

De Memorial Van Beek in Maria-ter-Heide, een deelgemeente van Brasschaat, is elk jaar een wat aparte aangelegenheid. Eerst rijden de meisjes een gewone wedstrijd over 70 kilometer of 32 rondjes van 2,2 kilometer. De eerste twintig in de uitslag rijden daarna op een verkorte omloop een afvallingsrace waarbij telkens de laatste renster afvalt die de streep overschrijdt. Enkel voor de laureate ligt dan een superpremie van 1000 euro te wachten.

In de rit in lijn gingen drie meisjes aan de haal. Loes Sels, de Nederlandse Nina Kessler en de Canadese Annie Foreman-Mackey verstonden mekaar wonderwel en konden een grote voorsprong uitbouwen. Zij maakten het onder mekaar uit voor winst en het was Kessler die het haalde.

Maar het vrij talrijke publiek was uiteraard vooral gekomen voor de afvallingsrace. Toen de eerste vier meisjes al geëlemineerd waren, trok de Canadese Alison Jackson op avontuur. Zij kreeg een twintigtal seconden bijeen gesprokkeld en toen begon de alarmbel te rinkelen bij de achtervolgsters. Vooral Sofie De Vuyst nam haar verantwoordelijkheid op en probeerde het tempo op te drijven op de ontsnapte Canadese. Zij kreeg echter onvoldoende steun. Toch werd het spannend toen de koploopster de helft van haar voorsprong op die manier verloren zag gaan. Toch brak de veer op zeker ogenblik bij De Vuyst. Anisha Vekemans probeerde over te nemen maar tevergeefs. Jackson nam opnieuw meer voorsprong en werd niet meer bedreigd voor de zege en de daaraan gekoppelde 1000 euro winstpremie.

‘Ik kreeg het op zeker moment moeilijk in de spits’, vertelde de gelukkige winnares achteraf. ‘Gelukkige had ik een ruime voorsprong zodat ik even wat op adem kon komen. Ik zag de achtervolgers naderen maar toen ik kort daarna weer voluit doorging zag ik mijn voorsprong weer groeien en wist ik dat de buit binnen was.’

Corrigeer