Johan Vande Lanotte kwaad: ‘Dit is onvoorstelbaar’

Electrabel verwacht Tihange 3 vrijdagnacht opnieuw te kunnen opstarten

© REUTERS

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De noodstop van reactor 3 van de kerncentrale van Tihange is geen gevolg van inbreuken op veiligheidsprocedures, maar wellicht wel van een technisch probleem aan een controlesysteem. Dat heeft de nucleaire waakhond FANC donderdagmiddag bekendgemaakt op basis van de eerste informatie van uitbater Electrabel. Die verwacht de centrale in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw te kunnen opstarten.

aro

De kernreactor Tihange 3 werd donderdagochtend om 0.48 uur automatisch en onverwacht stilgelegd. 'Er trad een bepaald signaal op waardoor de reactor volgens de procedures automatisch werd stilgelegd', zei Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. 'We bekijken nog wat precies gebeurde, maar gevaar voor de omgeving was er nooit.'

Technisch incident

Veel details zijn er momenteel nog niet, maar volgens het FANC wijst alles op een technisch incident, wat niet uitzonderlijk is. 'Dit incident heeft niets te maken met inbreuken op de veiligheidsprocedures’, zei woordvoerster Nele Scheerlinck donderdagochtend. Het voorval heeft geen enkele impact gehad op de veiligheid, bevestigde ook zij, en mogelijk zal het daarom om een nulincindent op de INES-schaal gaan.

'Wellicht gaat het hier om een defect aan het controlemechanisme bij de controlestaven, en niet zozeer aan de installatie zelf', legde ze verder uit. 'Het bewuste mechanisme registreert allerlei parameters zoals de druk en de temperatuur in de reactor, en staat zeer gevoelig afgesteld. Bij het minste gaan de controlestaven naar beneden en wordt de kernreactie gestopt.'

Meest onbetrouwbare kerncentrales

Het FANC volgt de centrale nauwkeuriger op, maar de voorlopige evaluatie kreeg de nucleaire controle-instantie van Electrabel zelf. En daaruit kon worden geconcludeerd dat de centrale wellicht in de nacht van vrijdag op zaterdag zal kunnen worden heropgestart. 'Het gaat om de voorlopige inschatting van onbeschikbaarheid', klinkt het bij Electrabel. 'Veel hangt af van wat het onderzoek naar de oorzaak van de panne uiteindelijk zal opleveren. In functie daarvan zou de centrale ook later, of vroeger, heropgestart kunnen worden. Het is zeker nog niet definitief.'

Het gaat overigens niet om het eerste incident in de kerncentrale, de laatste tijd waren er meerdere. Zo moest Electrabel van het FANC recent nog een actieplan opstellen en werden vier werknemers geschorst, na een reeks vermijdbare incidenten in de kerncentrale.

Dat zich nu opnieuw een incident voordoet, zint SP.A-Kamerlid Johan Vande Lanotte dan ook helemaal niet. Hij eist uitleg van het FANC in de Kamer. ‘Dit is onvoorstelbaar. De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt’, zei hij donderdagochtend.

Bevoorradingszekerheid niet in gevaar

Tihange 3 heeft een capaciteit van iets meer dan 1.000 MW, maar het uitvallen van de centrale brengt de bevoorradingszekerheid volgens Electrabel en netbeheerder Elia niet in gevaar. Toch werden extra gascentrales opgestart om de weggevallen capaciteit van Tihange 3 te vervangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie