Europese primeur in UZ Brussel: eerste baby uit 'onrijpe' eicel geboren

Europese primeur in UZ Brussel: eerste baby uit 'onrijpe' eicel geboren
Brussel -

Voor het eerst is in Europa een baby geboren uit eicellen die normaal bij het medische afval belanden. Een primeur voor het UZ Brussel, dat onrijpe eicellen in het labo liet rijpen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag. Verwacht wordt dat deze in-vitromaturatie (ivm) veel vrouwen kan helpen die door ziekte hun kinderwens in gevaar zien komen.

In-vitromaturatie, of kortweg ivm, is het minder bekende broertje van in-vitrofertilisatie. Bij ivf rijpen de eicellen in het lichaam van de vrouw, bij ivm dient het lab zelf als broedstoof: alles gebeurt in een schaaltje.

Een complexe techniek, noemt fertiliteitsexpert Michel De Vos (UZ Brussel) het, maar wel eentje die 'heel toepasbaar is bij vrouwen die door kanker of een andere aandoening hun eicelreserve zien krimpen'. Zeker voor kankerpatiënten die chemo moeten ondergaan, is het een mooie extra, bovenop het bewaren van een eierstok. Want als je in één klap ook nog eicellen kunt laten uitrijpen, krijg je een combinatie van methodes en dus van kansen.

De voorbije twee jaar zag het UZ Brussel al zo’n veertig vrouwen bij wie ze niet alleen een eierstok wegnamen om in te vriezen, maar ook eicellen lieten rijpen. De vrouw die eind vorige maand van haar ‘primeurmeisje’ beviel, was de eerste om haar kinderwens te laten dooien.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees