Kristoff pakt negentiende zege van het seizoen

Kristoff pakt negentiende zege van het seizoen

Alexander Kristoff weet opnieuw wat winnen is. Na een teleurstellende Tour de France herpakte de sterke Noor zich in eigen land met een zege in de eerste etappe van de Arctic Race of Norway. Landgenoot Edvald Boasson Hagen werd tweede. Voor Kristoff is het zijn negentiende overwinning van het seizoen. Ben Hermans deed een goede zaak met het oog op het eindklassement.

De eerste etappe met start en aankomst in Harstad werd vooraf gecatalogeerd als een sprintersetappe, maar de tocht van 213 kilometer was zeker en vast geen gezondheidswandeling. Tussen de fjorden van het hoge noorden was de weg geen meter vlak en alvorens aan het lokale circuit te beginnen moesten er twee hellingen bedwongen worden.

Een ideale aanloop voor een lange vlucht. Jens Wallays (Topsport-Vlaanderen) kreeg zes andere renners mee: Marus Andre Hafsas, Haavard Blikra, Jon Soeveras Breivold, Vegard Stake Laengen, Max Emil Korner en Maxima Cam. Allemaal nobele onbekenden. Hun maximale voorsprong liep op tot zeven minuten.

In deze Arctic Race of Norway bestaan de ploegen slechts uit zes renners (Katusha is zelfs maar vijf naar Noorwegen afgezakt) en dus moesten de ploegen van de sprinters de krachten bundelen om de aanvallers terug te halen. MTN-Qhubeka, Europcar, Katusha en Lampre-Merida zetten allemaal een mannetje mee op kop en bij het ingaan van het lokale circuit werd duidelijk dat de vluchters het niet zouden uitzingen tot aan de finish. In volle finale moest immers drie keer de Folkeparken Summit beklommen worden. Een nijdig beestje (6,5%) van 700 meter. Te zwaar voor ondere andere Bryan Coquard, Yauheni Hautarovich, Theo Bos en Davide Cimolai. Op 5 kilometer van de streep werd met Vegard Stake Laengen de laatste vluchter opgeraapt. Een late uitval van onze jonge landgenoot Dylan Teuns (BMC) leverde ook niets op.

Alexander Kristoff twijfelde een dag eerder in een interview met ons of hij de zware finale zou aankunnen, maar met de hulp van zijn Katusha-ploegmakkers werd hij perfect richting flink oplopende finish gelanceerd. De Noor knalde vanuit koppositie de laatste bocht uit. Boasson Hagen kon enkel toezien hoe zijn landgenoot oppermachtig naar zijn negentiende (!) overwinning van het seizoen snelde. De jonge Ier Sam Bennett (Bora-Argon 18) werd op ruime afstand derde. Michael Van Staeyen (Cofidis) sprintte naar de vijfde plaats. Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen - Baloise) werd knap zevende. Ben Hermans (BMC), één van de favorieten voor de eindzege, liet zich niet verrassen en werd veertiende. Hij neemt zo negen seconden op concurrent Mathias Frank (IAM Cycling) en elf seconden op Ilnur Zakarin (Katusha)

Alexander Kristoff is uiteraard de eerste leider in het klassement. Hij mag ook de puntentrui dragen.

Rituitslag

1. Alexander Kristoff (Nor/Katusha) 
2. Edvald Boasson Hagen (Nor) 
3. Sam Bennett (Ier)
4. Niccolo Bonifazio (Ita)
5. Michael Van Staeyen
6. Rasmus Guldhammer (Den)
7. Amaury Capiot
8. Martin Elmiger (Zwi)
9. Anthony Turgis (Fra)
10. Sondre Holst Enger (Nor)
11. Jarl Salomein
12. Fabian Wegman (Dui)
13. Paul Voss (Dui)
14. Ben Hermans
15. Fredrik Strand Galta (Nor)

Klassement

1. Alexander Kristoff (Nor/Katusha) en 4h58:26
2. Edvald Boasson Hagen (Nor) +0:04
3. Sam Bennett (Ierl) +0:06
4. Niccolo Bonifazio (Ita) 0:10
5. Michael Van Staeyen
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.