Nasa waarschuwt voor Godzilla-El Niño

Wetenschappers van Nasa zetten zich schrap voor wat de grootste El Niño allertijden kan worden. Het natuurverschijnsel, dat eens om de 4 tot 10 jaar voorkomt, zorgt ervoor dat het zeeoppervlak van de Stille Oceaan sterk opwarmt, wat leidt tot aardverschuivingen, minder vis, zware regenval en uitzonderlijke droogtes.

Eens om de 4 à 10 jaar laat De Kleine Jongen (de vertaling van El Niño, refererend naar het Kerstekind, aangezien het fenomeen vaak rond die periode voorkomt) van zich horen. Wanneer El Niño zich laat voelen, zijn de Peruviaanse vissers de eersten die het opmerken: door de opwarming van het zeeoppervlak aan de evenaar, is het visseizoen dan meteen voorbij.

Spoor van vernieling

Even later laat het sterk opgewarmde water nog meer sporen van vernieling achter. Doordat het water voor de westkust van Zuid-Amerika plots niet meer wordt aangevoerd door een koude stroming maar door tropisch oceaanwater, maken heel wat vissoorten dat ze wegkomen vooraleer ze sterven. De Zuid-Amerikaanse vissers raken in een economische ramp verzeild. Bovendien verdampt het warme water massaal, waarna het tegen de Andes botst en daar voor hevige regenval met modderlawines en aardverschuivingen zorgt.

Tegelijkertijd zorgt El Niño voor ongeziene droogtes aan de andere kant van de Stille Oceaan. Van Australië tot Indonesië is het knokken voor landbouwers en woeden hevige branden in bosrijke gebieden.

 

 

‘Godzilla-El Niño op komst’

Wetenschappers van Nasa zijn dan ook zeer bezorgd wanneer ze naar de huidige metingen van de temperatuur van het zeeoppervlak kijken. De Kleine Jongen maakt zich opnieuw klaar om toe te slaan en het ziet ernaar uit dat hij een nieuw record wil vestigen.

‘De computermodellen tonen aan dat we afstevenen op een Godzilla-El Niño, die op zijn hoogtepunt zal zijn tegen het begin van de winter’, zegt klimatoloog Bill Patzert van Nasa. ‘Dit kan voor ongeziene overstromingen, modderstromen en droogtes zorgen.

Tijdens één van de zwaarste El Niño’s ooit in 1997-1998 werd de economische schade wereldwijd op zo’n 24 miljard dollar geschat. Het effect van De Kleine Jongen op West-Europa blijft voorlopig klein: een nat voorjaar in 2016 is wel verzekerd.

Externe links
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees