Mama

‘Vrouwen die meer werken worden minder snel zwanger’

‘Vrouwen die meer werken worden minder snel zwanger’

Foto: SS

Vrouwen die meer dan veertig uur per week werken of vaak zware gewichten tillen doen er mogelijk langer over om zwanger te worden. Dat blijkt althans uit een nieuwe grootschalige studie aan de Harvard T H Chan School of Public Health in Boston, waarbij 1.739 verpleegsters met een kinderwens werden gevolgd van 2010 tot 2014.

‘Onze resultaten tonen dat zowel zwaar fysiek werk als lange werkdagen een invloed hebben op de mogelijkheid om zwanger te worden’, aldus Audrey Gaskins, één van de hoofdonderzoekers in de studie. Meer dan 40 uur per week werken werd gelinkt aan langer ‘proberen’: de verpleegsters met een drukker werkschema (+40 uur) deden er 20 procent langer over om zwanger te worden dan zij die 21 tot 40 uur per week werkten. Het optillen of verslepen van zware gewichten (op z’n minst 11 kilogram) en dat meerdere keren per dag, had ook een invloed op de snelheid waarmee de verpleegsters zwanger werden: zij deden er twee keer zo lang over dan collega’s die niet met zware gewichten werken.

Meer werken = minder vrijen?

De onderzoekers relativeerden hun bevindingen echter in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Occupational and Environmental Medicine’: ze zegden dat het mogelijk is dat bepaalde werkomstandigheden een invloed hebben op zwanger worden (zoals hun studie dus aangeeft), maar ook dat vrouwen die moeite hebben met zwanger worden er misschien voor kiezen om langer te werken. Nog een andere verklaring voor de resultaten kwam van Courtney Lynch, vruchtbaarheidsdeskundige aan de Ohio State University in Columbus: ‘Als dit effect bestaat, komt dat waarschijnlijk doordat de vrouwen die langer werkten minder vaak gemeenschap hadden’, zegt ze aan The Daily Mail. Ze geeft nog mee dat koppels die zwanger willen worden op z’n minst twee keer per week seks moeten hebben, en niet enkel tijdens het weekend. Verder zijn ook een gezond gewicht, genoeg beweging, niet roken en zo weinig mogelijk stress belangrijk. Een gezond koppel zou er dan gemiddeld drie tot zes maanden over doen om zwanger te worden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees