Marcel De Meirleir overleden

Marcel De Meirleir overleden

Prof. De Meirleir. Foto: if

Mechelen -

Op 7 augustus is professor emeritus Marcel De Meirleir (93) overleden. Hij was de man die de Amerikaanse multinationals naar ons land bracht.

Professor Marcel De Meirleir, geboren in Rupelmonde in 1923, was een wereldautoriteit op het vlak van locatieadvies aan buitenlandse ondernemingen. Dat heel wat Amerikaanse multinationals in de jaren vijftig en zestig naar België kwamen is in grote mate aan hem te danken.

Op aangeven van toenmalig Mechels burgemeester Antoon Spinoy ging De Meirleir in Chicago studeren, waar hij zich specialiseerde in economische geografie. Na zijn doctoraat gaf hij locatieadvies aan internationale bedrijven. Zo slaagde hij er onder meer in om Procter & Gamble en Dupont de Nemours naar Mechelen te halen. De daaropvolgende jaren daalde de werkloosheid in de stad van meer dan 18 procent naar minder dan 4 procent.

Vanaf de jaren zeventig combineerde De Meirleir zijn bedrijfsactiviteiten met een academische carrière, eerst in de Verenigde Staten, nadien aan de VUB en de ULB. Hij zorgde wereldwijd voor de vestiging van meer dan 850 productiebedrijven, goed voor 20 miljard dollar investeringen en meer dan 500.000 jobs. Hierover schreef hij het veelvoudig vertaalde boek Location, location, location - A Plant Location and Site Selection Guide.

De afscheidsplechtigheid vindt plaats op zaterdag 22 augustus in de stedelijke aula van Mechelen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio