Of Twiggy ook komt, is nog niet duidelijk

Twiggy op affiche, Hollywoodregisseur juryvoorzitter Film Fest Gent 2015

Twiggy op affiche, Hollywoodregisseur juryvoorzitter Film Fest Gent 2015

Foto: FilmFestGent

Gent - Twiggy, het eerste fotomodel met de status van een superster, prijkt met haar foto op de affiche van de 42ste editie van Film Fest Gent. Of Twiggy (volgende maand 66) in oktober naar Gent komt, is nog niet zeker.

Film Fest focust dit jaar op de Britse cinema en programmeert The Boy Friend (1971), de enige film met Twiggy in de hoofdrol. De iconische foto van de affiche is in 1966 gemaakt door de Britse fotograaf Barry Lategan. Twiggy was toen amper 16.
 'Het is moeilijk uit te leggen wat het begrip fotogeniek inhoudt, maar toen een bevriende kapper met haar bij mij kwam en mij vertelde dat het meisje dat hij naar mijn studio had meegebracht model wilde worden, zei ik tegen haar: meisje, ga zitten, en kijk naar mij. Ik ging bewust op haar oogniveau zitten met de camera en hoefde verder niets te zeggen. Ze had het' aldus Lategan, later in een interview. De dag erna titelde een Britse krant: Het gezicht van 1966. Twiggy.

 

Regisseur Evita voorzitter jury

De Britse filmmaker Alan Parker (70), onder meer bekend van Fame, Evita en The Wall, is dit jaar juryvoorzitter op Film Fest Gent. Aan zijn zijde zitten 

"Zoals veel van zijn generatiegenoten wisselde Alan Parker zijn puur Britse films altijd af met grotere Amerikaanse producties, maar nooit voor vrijblijvend Hollywoodvertier", zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher van Film Fest Gent over de keuze. Parker maakte onder meer een aantal kritische films die de schaduwzijde tonen van de "American Dream" en muziek speelt in veel van zijn werk een doorslaggevende rol, merkt Duynslaegher nog op. Dat Parker ook een scherp gevoel voor humor bezit, wat onder andere blijkt uit de (zelf)spotprenten die hij maakt over het filmberoep, maakt van hem de ideale voorzitter, aldus nog Duynslaegher. Alan Parker wordt in de jury vergezeld door de Frans-Iraanse schrijfster Marjane Satrapi, de Vlaamse documentaire- en filmmaakster Caroline Strubbe, de Colombiaanse regisseur Franco Lotti (vorig jaar in Gent prijs voor beste film) en de Nederlandse recensent Boyd van Hoeij.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees