Zeker 22 doden bij gruwelijk bloedbad op schrijn in Bangkok

Politie vindt verdachte van bomaanslag op camerabeelden

De politie in Thailand heeft een verdachte geïdentificeerd van de bomaanslag in Bangkok, die zondag aan zeker 22 mensen het leven heeft gekost. De verdachte kon herkend worden op beelden van een bewakingscamera, zo blijkt. De man zou een verdacht pakket neergelegd hebben en maakte zich daarna snel uit de voeten.

Een gruwelijk bloedbad. Een betere omschrijving voor de bomaanslag van maandag is er niet. Al zeker 22 mensen, waaronder ook enkele toeristen, kwamen om het leven in het Hindoeïstische Erawan-schrijn in Bangkok. Dat is een populaire bezienswaardigheid bij boeddhisten - duizenden komen er elke dag - en bij toeristen.

Bij de overheid wordt dan ook sterk vermoed dat de aanslag specifiek gepleegd werd met het doel om toeristen te treffen. Voorlopig heeft niemand de aanslag opgeëist, maar na een grondige analyse van de camerabeelden heeft de politie een verdachte kunnen identificeren. Het gaat om een man die een kwartier voor de aanslag een rugzak neerlegt op de plaats waar de bom zou gaan ontploffen en zich vervolgens snel uit de voeten maakt.

Vermoedelijke dader

De vermoedelijke dader van een bomaanslag maandag in de Thaise hoofdstad Bangkok kan een Thai of een buitenlander zijn, zo heeft volgens de Britse openbare omroep BBC nationaal politiechef Somyot Pumpanmuang dinsdag op een persconferentie gezegd.

Er zijn beelden van een bewakingscamera van de verdachte vrijgegeven waarop te zien is hoe hij eerst voorbijwandelt met een rugzak en dan zonder. Geciteerd door de commerciële zender Sky zei woordvoerder Prawuth Thawomsiri van de Thaise Koninklijke politie dat de in een geel t-shirt, een short en sandalen gehulde man met een tuk-tuk op de plaats van de aanslag was aangekomen en met een brommertaxi daar weer is weggegaan.

'We zijn op zoek naar een man die deel lijkt uit te maken van een groep die gekant is tegen de junta', verklaarde generaal Prayut Chan-O-Cha, de leider van de junta en de huidige eerste minister van het land. De verdachte komt volgens de premier uit het noordoosten van Thailand, een regio waar de Roodhemden sterk staan. De Roodhemden zijn de aanhangers van de vorige Thaise regering, die vorig jaar door een militaire staatsgreep tot aftreden werd gedwongen.

Wegblokkades

Nog volgens de BBC heeft de junta een 'compensatie' voor de slachtoffers beloofd.

Op gezag van een correspondent van de Voice of America weet de Britse openbare omroep tevens dat de militaire leiding van het land meer dan 10.000 manschappen van leger en politie naar checkpoints en wegblokkades heeft gestuurd.

 

Meer bommen

Volgens de politie was het springtuig gemaakt uit een in doek gewikkelde pijp. De Bangkok Post schrijft onder aanhaling van de politie dat voor de bom 3 kilogram TNT gebruikt werd en dat een elektrisch circuit gevonden is dat vermoedelijk gebruikt werd bij de aanslag. Een tweede bom die gevonden zou zijn in een tas vlak bij het schrijn, bleek ongevaarlijk.

Een BBC-correspondent die meteen na de ontploffing ter plaatse was, sprak over veel chaos en lichaamsdelen die overal verspreid liggen. 'Gruwelijk bloedbad', meldde hij op Twitter. De shoppingcentra en kantoren in de buurt werden geëvacueerd.

Op beelden van een bewakingscamera is een gigantische orangje vuurbal te zien op het moment van de ontploffing. Volgens getuigen klonk de explosie als een luide donderslag. Door de kracht van de bom ontstond een krater op het binnenplein voor het schrijn.

Voorlopig geen Belgen

Volgens Michael Mareel van de FOD Buitenlandse Zaken zijn er momenteel geen aanwijzingen dat er Belgen onder de slachtoffers zijn. 'Onze ambassade staat in contact met de lokale autoriteiten, maar voorlopig hebben we geen weet van landgenoten die overleden of gewond zouden zijn', zei hij maandagavond.

Momenteel verblijven 775 Belgen permanent in Bangkok. 'Via onze site Travellers.online hebben 25 mensen zich geregistreerd. Zij zijn momenteel met vakantie in Bangkok', aldus nog Mareel.

Oproep tot kalmte

De junta, die Thailand sinds mei vorig jaar regeert, heeft opgeroepen tot kalmte en gezegd dat de aanslag onderzocht wordt. 'Ik vraag iedereen geen geruchten te verspreiden om verwarring in het land te veroorzaken', aldus regeringswoordvoerder Winthai Suvari in een verklaring. 'De autoriteiten hebben nu alles onder controle.' Ondanks geruchten op de sociale media over het uitroepen van de noodtoestand is dat nog niet gebeurd.

Militaire staatsgreep

In de Thaise hoofdstad is het relatief rustig sinds een militaire staatsgreep de burgerregering in mei vorig jaar afzette, na maanden van soms gewelddadig politiek protest tegen de vorige regering. Maar de afgelopen maanden is de spanning toch weer aan het oplopen omdat de junta duidelijk heeft gemaakt dat er voor 2017 geen verkiezingen komen. Daarnaast wil het leger ook een grondwet die het mogelijk maakt een soort van noodtoestand uit te roepen om de verkozen regering af te zetten.

In het zuiden van Thailand, waar een islamitische afscheidingsbeweging strijd voert tegen het Thaise leger, zijn al eerder bomauto's ingezet, in Bangkok is dat nog zo goed als nooit gebeurd.

Thaise beurs in het rood

De Thaise munt is een dag na de bomaanslag in hoofdstad Bangkok naar zijn laagste stand tegenover de dollar in zes jaar gezakt. De beurs ging eerst goed 2 procent lager, maar herstelde daarna een beetje.

Volgens een econome van het economisch planbureau van de regering is de zwakke munt echter een gevolg van andere factoren, zoals de sterke dollar en de recente devaluatie van de Chinese munt. 'Het is onwaarschijnlijk dat de bomaanslag de wisselkoers beïnvloedt. De aandelenbeurs kan wel getroffen zijn', zei ze. De voorzitster van de beurs denkt dat de impact maar tijdelijk zal zijn, want de regering is met grote structuurprojecten gestart en de Thaise economie steunt op een solide basis.

Corrigeer

NIEUWS