Caruso (Katusha) betrapt op EPO-gebruik

Caruso (Katusha) betrapt op EPO-gebruik

Foto: Photonews

De Italiaanse wielrenner Giampaolo Caruso (Katusha) is betrapt op het gebruik van epo. Dat maakte de Internationale Wielerunie (UCI) dinsdag bekend. De renner is door de Internationale Wielerunie UCI meteen geschorst tot er een definitieve uitspraak is in de zaak.

Katusha liet in een persbericht weten 'op de hoogte te zijn gebracht van de bevindingen, en nu de analyse van het B-staal af te wachten alvorens het verdere actie onderneemt.' Maar de ploeg benadrukt ook 'dat dit nieuws als een complete shock komt'.

Het staal waarin de epo is aangetroffen dateert van 27 maart 2012, toen Caruso gecontroleerd werd buiten competitie. Toen vond de UCI geen sporen van het verboden product en verdween het staaltje in een opslagruimte. Meer dan drie jaar later werd het bloed opnieuw nagekeken met betere wetenschappelijke technieken. Door die test van het labo ontdekten de onderzoekers in het bloed van Caruso alsnog sporen van epo, een verboden middel dat de productie van rode bloedcellen stimuleert. De 35-jarige Italiaan kan nog vragen om een tegenexpertise via het B-staal. Caruso werd door zijn ploeg opgenomen in de selectie voor de Vuelta om zijn kopman Joaquim Rodriguez bij te staan.

De Russische WorldTour-formatie Katusha kwam ook tijdens de Ronde van Frankrijk in opspraak. Toen werd de 38-jarige Luca Paolini, eveneens een Italiaan, betrapt op het gebruik van cocaïne.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.