Fit & Gezond

Zelfs één glas per dag verhoogt risico op kanker

Zelfs één glas per dag verhoogt risico op kanker

Ook wie met mate geniet van één of een paar glazen alcohol, loopt een beetje meer risico om kanker te krijgen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het vakblad British Medical Journal.

Dat wie veel drinkt een groter risico loopt om kanker te krijgen, wist de medische wetenschap al langer. Maar volgens een recente studie , uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Harvard, verhoogt ook matig drinken de kans op kanker. Voor vrouwen is ‘matig drinken’ ongeveer één glas per dag, voor mannen twee.

De onderzoekers bekeken de data van twee Amerikaanse studies, waarin medische gegevens van meer dan 100.000 volwassenen verzameld werden. Uit hun bevindingen bleek dat licht en matig drinken geassocieerd kan worden met een minimale verhoging van het risico op kanker. Het gaat dan vooral om kanker aan de mond, keel, darmen, lever en slokdarm. Bij mannen heeft roken een grote invloed: bij niet-rokers was er geen duidelijk verband tussen matig drinken en kanker, bij mannen die roken of ooit gerookt hebben, is er een licht verhoogd risico. Bij vrouwen is het risico groter, al bij één glas per dag is er een verhoogd risico op kanker, vooral borstkanker. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat borstweefsel gevoeliger kan zijn voor alcohol dan andere organen.

Externe links
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees