Studenten tandheelkunde 100% zeker van werk, geschiedkundigen een pak minder

OVERZICHT. Met deze diploma’s is de kans op werk het grootst

OVERZICHT. Met deze diploma’s is de kans op werk het grootst

Foto: belga

De start van het academiejaar nadert met rasse schreden en de inschrijvingen op de universiteiten en hogescholen zijn volop aan de gang. Studenten kunnen vandaag kiezen uit honderden opleidingen, maar de kans dat die studie ook een job oplevert is niet altijd even groot, zo blijkt uit het schoolverlatersrapport van de VDAB.

De VDAB verzamelt jaarlijks cijfers over de afgestudeerden in alle opleidingen en bekijkt hoeveel van hen na 1 jaar ook daadwerkelijk een job hebben gevonden. De verschillen zijn groot: in sommige richtingen blijken er helemaal geen werkzoekenden, in andere heeft tot een kwart van de afgestudeerden nog geen job gevonden.

De jobzekerheid is het grootst in de masteropleidingen tandheelkunde, geneeskunde en farmaceutische wetenschappen. Met een diploma geschiedenis of audiovisuele en beeldende kunst ligt de kans op werk een pak lager.

Gebruik de zoekmodule om de cijfers van uw opleiding op te zoeken:

Professionele bachelors blijken vlot de weg te vinden naar de arbeidsmarkt. Op een paar uitzonderingen na scoren alle opleidingen hoog. Afgestudeerde masters maken in het rapport de beste aansluiting met de arbeidsmarkt. Een belangrijke kanttekening is wel dat een stijgend aantal afgestudeerden niet onmiddellijk een job vindt in het gekozen vakgebied of op het behaalde studieniveau.

Kiezen voor passie

‘We raden studenten in spe nog altijd aan om hun hart te kiezen’, zegt woordvoerster Shaireen Aftab van de VDAB. ‘Het schoolverlatersrapport is een element dat je kan helpen bij het maken van je studiekeuze, maar als je ergens een passie voor hebt, dan moet je daar vooral voor gaan. Iets wat je graag doet, doe je meestal ook veel beter. Wie echt nog geen idee heeft, kan het rapport wel gebruiken om de zoektocht naar een opleiding wat te vergemakkelijken.’

De VDAB publiceert jaarlijks ook een knelpuntenlijst met beroepen waarvoor vacatures maar amper ingevuld raken. Daaruit blijkt dat de arbeidsmarkt nog steeds schreeuwt om technisch geschoold personeel. Zo blijft er een acuut tekort aan onderhoudsmecaniciens, technici, tekenaars en ingenieurs. ‘Technisch getalenteerde jongeren die op de arbeidsmarkt alle kansen willen krijgen, weten waarvoor ze moeten kiezen’, klinkt het.

Bekijk hier de lijst met knelpuntberoepen en lees hier meer over het schoolverlatersrapport.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees