Gevaarlijke ploegentijdrit Vuelta telt niet mee voor algemeen klassement

De Internationale Wielerunie UCI en de organisatie achter de Vuelta zijn tot een compromis gekomen voor de ploegentijdrit zaterdag in het Spaanse Puerto Banus. De uitslag telt niet mee voor het individueel klassement van de renners, enkel voor het ploegenklassement. Dat maakten de organisatoren vrijdag bekend.

Wielrennen op Sportwereld.be

'Een veredelde strandrace en te gevaarlijk', werd donderdag en vrijdag geschamperd over het parcours van de ploegentijdrit. De renners moeten onder meer over grindpaden, zandwegen, een houten voetgangersbrug en rubberen matten. Te gevaarlijk, oordeelden heel wat renners en dus vond er donderdag al een eerste gesprek plaats tussen de UCI en de organisatie, maar werd er geen compromis gevonden. Verschillende renners, onder wie Tourwinnaar Chris Froome, deden na een verkenning al hun beklag. Nicholas Roche vroeg zich zelfs sarcastisch af om het om een grap ging. Ook Rory Sutherland (Movistar) en onze landgenoot Thomas De Gendt (Lotto Soudal) lieten hun onvrede blijken.

Dat viel zaterdag wel uit de bus, zo meldde de organisatie in een persbericht. 'Nadat we de ongerustheid van de ploegen en renners hebben vernomen, na een verkenning van het parcours met de technische directeur en na het bereiken van een akkoord met de UCI is beslist om de tijdsverschillen opgemeten bij de ploegentijdrit niet mee te laten tellen voor het individuele klassement, maar enkel voor het ploegenklassement.'

De ploegentijdrit wordt dus enkel deels geneutraliseerd. De etappewinnaar wordt zaterdag gehuldigd en mag zondag starten in de rode leiderstrui, maar bouwt geen voorsprong op in het algemeen klassement.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.