Obama roept noodtoestand in Washington uit wegens bosbranden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdagavond (plaatselijke tijd) de noodtoestand uitgeroepen in de deelstaat Washington aan de westkust. Het gebied wordt geteisterd door 17 zware branden en een einde van de ellende is niet in zicht.

Tot dusver hebben de vlammen er al meer dan 1.600 vierkante kilometer bosgebied en een honderdtal gebouwen verwoest. Door het uitroepen van de noodtoestand maakt Obama meer federale middelen vrij voor de noordwestelijke staat.

De uitgeputte brandweerlui krijgen in Washington momenteel hulp van 250 in de staat gelegerde militairen. Eerder deze week waren drie brandweerlui in de strijd tegen het vuur omgekomen.

Het evacuatiegebod werd ook uitgebreid naar meerdere gebieden. Donderdagavond werden de 1.000 inwoners van Tonasket, slechts 40 kilometer ten zuiden van de grens met Canada, werd aangemaand hun huizen te ontvluchten. Nog eens 40 kilometer zuidelijker werden de inwoners van delen van Okanogan via Facebook aangeraden ‘niet te wachten op deur-aan-deurmelding’.

In totaal woeden zowat 250 bosbranden in 17 deelstaten van de VS.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees