België eert heldhaftige passagiers met eremedaille

Van links naar rechts: Chris Norman, Anthony Sadler, president François Hollande, Spencer Stone en Alek Skarlatos. Foto: REUTERS

België eert de heldhaftige passagiers die vrijdagavond een vermoedelijke terrorist overmeesterden op een Thalystrein met een eremedaille. Het koninklijk besluit daarvoor wordt vandaag/maandag nog ondertekend. De vier krijgen de eremedaille binnenkort overhandigd door de ambassadeurs van hun thuisland. De Franse president François Hollande reikte vandaag al eretekens uit aan de drie Amerikanen en de Brit die de schutter overmeesterden.

Premier Michel heeft maandagmorgen in Parijs de vier 'helden' gesproken: de jonge Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos en Spencer Stone en de Brit Chris Norman. De Belgische premier was naar eigen zeggen 'onder de indruk'. 'Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest', zei hij na afloop.

Van de Franse president François Hollande kregen de vier heldhaftige passagiers de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d’honneur. 'In de naam van Frankrijk wil ik jullie bedanken. De hele wereld bewondert jullie moed', stak de president van wal. 

'Vrijdagavond had een individu beslist om een aanslag te plegen op een Thalys. Hij had voldoende wapens en munitie mee om een bloedbad aan te richten. En dat zou ook gebeurd zijn, mochten jullie hem niet overmeesterd hebben, met risico voor eigen leven', zo zei Hollande aan de Amerikanen Anthony Sadler (23), Alek Skarlatos (22) en Spencer Stone (23) en de Brit Chris Norman (62).

'Jullie gaven een les in moed, in wilskracht, en dus in hoop', klonk het. 'Oog in oog met het kwaad dat we terrorisme noemen, is er het goede, dat we menselijkheid noemen. Jullie zijn daar de incarnatie van.'

Twee treinmedewerkers van Thalys zijn ook gefelicteerd door Hollande. Hij bedankte treinmanager Michel Bruet en treinbestuurder Eric Tanty voor hun tussenkomst bij het overmeesteren van de vermoedelijke terrorist en voor het uitvoeren van de veiligheidsmaatregelen.

Hollande liet weten dat hij ook de Amerikaan Mark Moogalain (51) en de anonieme Fransman (28) zal huldigen met de Légion d’ Honneur. De twee waren de eerste passagiers die probeerden de schutter te overmeesteren, en die ook gewond geraakten tijdens hun acties.

Meer patrouilles op internationale treinen

Na een ceremonie op het Elysée zat premier Michel ook even kort samen met de Franse president, de Franse premier Valls en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. Ze hebben afgesproken dat ze 'de samenwerking tussen België en Frankrijk nog willen versterken', aldus Michel.

Concreet is er beslist dat er meer patrouilles op de internationale treinen komen: 'gemengde patrouilles van Belgen en Fransen'. Naar alle waarschijnlijkheid komt er later deze week nog een ontmoeting tussen de ministers van Binnenlandse Zaken en Vervoer. En volgens de regeringsleiders is er ook een taak voor het Europees Parlement. Dat moet werk maken van een vlottere uitwisseling van passagiersgegevens.

Van systematische bagagecontroles en identiteitscontroles op de Thalys, zoals die er nu zijn op de Eurostar, is er voolopig nog geen sprake. 'Die zijn zeer moeilijk te organiseren, omdat er erg veel treinen en stations zijn', zegt de Belgische premier. 'Wat wel kan, zijn meer gerichte controles, met name op die mensen waarvan de inlichtingendiensten denken dat ze wel eens slechte bedoelingen zouden kunnen hebben.'

Ook het Schengen-akkoord kwam ter sprake tijdens het onderhoud met president Hollande. Premier Michel: 'Het is wenselijk dat de Schengen-landen naar een gelijke interpretatie van de akkoorden gaan. Een aanpassing van het Schengen-akkoord is alleen nodig als dat moet om onze veiligheid te verhogen. Dat moeten we bekijken. Maar wel met die verstande dat het vrij verkeer volledig gewaarborgd is. Dat is hier in Europa een fundamenteel recht en dat moet zo blijven.'

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees