Arkades richt school op voor hoogbegaafden

© kma

© gva

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Op 1 september start in Herentals de vzw Arkades met een privéschool voor hoogbegaafde kinderen en kinderen die vastlopen in het klassiek onderwijssysteem. De veertien leerlingen komen van overal. Ook drie kinderen uit Viersel (Zandhoven) stappen mee in het project.

kristin matthyssen

Arkades vzw is een vereniging die de cognitieve, emotionele en educatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren stimuleert door creatieve expressievormen. De Arkades Afterschool, met naschoolse workshops draait al van januari 2014. De vzw is lid van de STEM-Academie (Science (wetenschap), Technology (technologie), Engineering (ingenieursvak) en Mathematics (wiskunde) van de Vlaamse overheid.

3% van de kinderen heeft een IQ hoger dan 130. Bijna in elke klas zit er dus wel een hoogbegaafd kind. Naast Arkades in Herentals, start in Tervuren ook nog een nieuwe privéschool voor hoogbegaafde kinderen. De roep groeit om ook dit onderwijs te subsidiëren, omdat niet alle ouders 200 euro of meer per maand kunnen neertellen. Maar er is in onze regio ook al een gesubsidieerd beperkt aanbod voor hoogbegaafden in gewone scholen.

Zo geeft basisschool ’t Kofschip in Edegem hoogbegaafde kinderen twee uurtjes per week les op hun niveau in een Klim-op-klas. Ze leren er dan over de ruimte, vulkanen of andere onderwerpen die ze zelf mogen aanbrengen.

’t Kofschip telt 430 leerlingen in totaal. Er is niet alleen extra aandacht voor hoogbegaafdheid, maar voor alle noden, zoals ook dyslexie.

De Sint-Michielschool in Brecht behoorde zo’n vijftien jaar geleden tot de pioniers met een extra aanbod voor hoogbegaafden.

'Onze zorgleerkracht werkte mee een methode uit onder het toeziend oog van professor Tessa Kieboom', vertelt Wim Mertens van de Sint-Michielschool. 'Aanvankelijk kregen de leerlingen met hoogbegaafdheid extra uitdagingen in een kangoeroeklas. Maar de expertise leerde ons dat kinderen met hoogbegaafdheid vaak op socio-emotioneel vlak nog meer nood hebben aan ondersteuning dan op het vlak van louter cognitieve uitdagingen. Ze reageren soms helemaal anders in het spel. Tegenwoordig volgen ze meer les in de gewone klas, maar proberen we ze op socio-emotioneel vlak extra vaardigheden aan te leren. Bij ons gaat het om een 4-tal leerlingen per schooljaar.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio